VELIKI ZDRAVSTVENI PROBLEM

U ZAGREBU JAVNA TRIBINA O SRČANOJ ARITMIJI Od ove tihe bolesti u Hrvatskoj boluje 40.000 ljudi

 Željko Tutnjević / CROPIX
 

Svaka četvrta osoba starija od 40 godina kandidat je za razvoj srčane aritmije, a u Hrvatskoj od iste boluje 40 tisuća osoba.

Često može biti tiha bolest jer dio oboljelih nema nikakve simptome. Najčešći oblik aritmije je atrijska fibrilacija, a predviđanja nisu pozitivna jer se očekuje da će do 2030. godine broj ljudi s AF-om porasti za do 70 posto, a do 2050. godine Europa će imati najveći porast broja oboljelih s AF-om u usporedbi s drugim svjetskim regijama.

Ovu najčešću srčanu aritmiju karakteriziraju osjećaj lupanja srca, umor, nedostatak zraka, malaksalost, omaglica, tjeskoba i bol u prsnom košu. Osobe koje boluju od AF-a imaju povećan rizik od životno ugrožavajući komplikacija od kojih je najopasniji moždani udar. Postoje lijekovi za liječenje srčanih aritmija i metoda ablacije koja ima velik uspjeh i malen rizik.

Kako bi se potakla svijest o ovom velikom problemu sutra (utorak) se održava javna tribina o srčanim aritmijama. Tako da će od 10.00 do 12.30 sati u HUB-u 385 (dvorana Central Academy) govoriti vodeći stručnjaci iz područja liječenja srčanih aritmija; doc. dr. sc. Šime Manola (predsjednik radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca HKD), prof. dr. Goran Krstačić (Poliklinika "Srčana", Zagreb), dr. sc. Borka Pezo Nikolić (kardiologinja KBC Zagreb), prof. Ivica Belina (predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu), Jerko Santini (oboljeli od AF-a).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:56