ISTRAŽIVANJE O PFIZERU

Učinkovitost u prevenciji infekcije pala, ali je i dalje vrlo visoka u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti

 Jack Guez/AFP
Uočeni pad učinkovitosti Pfizerova cjepiva podudara se sa širenjem delta varijante koronavirusa

Izraelsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo o smanjenju učinkovitosti Pfizerova cjepiva u prevenciji infekcije i simptoma covida-19, ali je istaknulo da je cjepivo i dalje vrlo učinkovito u prevenciji ozbiljnih oblika bolesti.

Uočeni pad učinkovitosti Pfizerova cjepiva podudara se sa širenjem delta varijante koronavirusa i ukidanjem ograničenja socijalnog distanciranja u Izraelu.

Učinkovitost cjepiva u prevenciji infekcije i simptoma bolesti pala je na 64 posto od 6. lipnja, priopćilo je izraelsko Ministarstvo zdravstva. Istodobno je cjepivo bilo 93 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacije i ozbiljnih oblika covida-19.

Ministarstvo u svojoj izjavi nije navelo prethodnu razinu zaštite cjepivom, niti je dalo bilo kakve daljnje detalje. Međutim, službenici Ministarstva objavili su u svibnju izvještaj da su dvije doze Pfizerova cjepiva pružale više od 95 posto zaštite od infekcije, hospitalizacije i teških oblika bolesti.

Glasnogovornik Pfizera odbio je komentirati podatke iz Izraela, ali je naveo druga istraživanja koja pokazuju da su antitijela izazvana cjepivom još uvijek mogla neutralizirati sve testirane varijante virusa, uključujući deltu, premda smanjenom snagom.

Oko 60 posto izraelskog stanovništva, od 9,3 milijuna, primilo je barem jednu dozu Pfizerova cjepiva. Tijekom kampanje cijepljenja dnevni broj novih slučajeva smanjen je s više od 10.000 u siječnju na jednoznamenkaste brojke prošloga mjeseca.

To je potaknulo Izrael da odustane od gotovo svih mjera fizičke distance kao i zahtjeva za nošenjem maske. Istodobno se delta, koja je postala globalno dominantna varijanta koronavirusa, počela širiti.

Od tada je dnevni broj novih slučajeva postupno rastao dostigavši ​​u nedjelju 343. Broj teško oboljelih popeo se s 21 na 35.

Znanstvenik Eran Segal s Instituta za znanost Weizmann procijenio je da Izrael vjerojatno neće imati visoku razinu hospitalizacija, kakva je bila početkom godine, jer je od tada mnogo manje kritičnih slučajeva.

Smatra da treba "nastaviti normalan život bez ograničenja", uz daljnje cijepljenje, kao i testiranje Izraelaca koji se vraćaju kući iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 00:47