STRAVIČAN SLUČAJ

Ugledni psihijatar o divljačkom ispadu na splitskoj rivi: ‘U predizborno vrijeme tenzije su visoke, ovo je motiv‘

 Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
‘Normalna se osoba, kad se i naljuti, kreće u određenim granicama, a nasilnik ide u krajnosti‘, kaže Darko Marčinko

Stravičan slučaj sa splitske rive sablaznio je hrvatsku javnost. Muškarac je napao dvije žene za susjednim stolom koje su, navodno, negativno govorile o Karolini Vidović Krišto i teško ih ozlijedio.

O tom slučaju razgovarali smo s jednim od naših najcjenjenijih psihijatara prof. dr. Darkom Marčinkom.

- Motiv za agresiju uvijek je nemoć. Naime, nasilnik iz subjektivnog doživljaja frustracije i nemoći pribjegava nasilnim metodama. Svako je nasilje, zapravo, odraz duboke nemoći nasilnika. Radi se o ponašanju koje nije naučeno. Primjerice, normalna se osoba, kad se i naljuti, kreće u određenim granicama, a nasilnik ide u krajnosti. Dubok osjećaj frustracije koju nasilnik nosi u sebi on pokazuje raznim oblicima agresije od verbalne do fizičke", objašnjava Marčinko, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

image

Psihijatar Darko Marčinko

Ronald Goršić/Cropix

Dodaje da je u podlozi nasilja mehanizam rascjepa kad nasilnik sebe vidi ili krajnje idealizirano kao spasitelja ili kao žrtvu, a to je onda u pravilu krajnje crno, što mu daje opravdanje za nasilje.

- Psihodinamska istraživanja pokazuju da se iza svakog djela nasilja i tzv. prikazivanja moći krije duboki osjećaj nemoći i manje vrijednosti. Kad bi nasilnici radili na osvještavanju svojih kompleksa, tada bi bilo manje nasilja. Nasilje je odraz fragmentirane ličnosti. Zdrave osobnosti su cjelovite i pronalaze druge oblike neutralizacije osjećaja frustracije, tako da njima nasilje nije potrebno. U ovo predizborno vrijeme tenzije su povišene. Nažalost, viđamo politički diskurs u kojem dio političara gubi temeljni osjećaj dostojanstva i ponižava svoje oponente dajući loš primjer građanima. Zapravo, tako puno govore o samima sebi, odnosno o vlastitim kompleksima manje vrijednosti, zaključuje prof. dr. Marčinko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:37