ODLUČIO HZZO

Ukida se doplata na najpopularnije inzuline, lijek bez kojeg kronični bolesnici s dijabetesom ne mogu živjeti

Mjerenje šećera u krvi 
 

 Josip Moler/CROPIX
U Sloveniji, pa čak i u Srbiji, a i Bosni i Hercegovini, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom

Početkom godine uvedena je doplata na najpopularnije inzuline u Republici Hrvatskoj, čak i za osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom. Od 12. veljače 2024. ta se doplata ukida jer se vraćaju na osnovnu listu lijekova, piše Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com.

Nažalost, u Hrvatskoj će mnoge kategorije dijabetičara tip 2 koji nisu na intenziviranoj terapiji i dalje nadoplaćivati pojedine inzuline po čemu smo već godinama daleko najlošiji u regiji.

U Sloveniji, pa čak i u Srbiji, a i Bosni i Hercegovini, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara/osiguranika ne doplaćuje niti jedan inzulin.

U Hrvatskoj HZZO redovno inicira spuštanje cijene inzulina koju plaća proizvođačima, težnja za uštedama sama po sebi nije problem. Ono što je ozbiljan problem jest da se svaki neuspjeh HZZO-a u pravilu slama na leđima osiguranika te se uvodi doplata. Pa je tako početkom 2024. godine uvedena doplata na inzuline najpopularnijih proizvođača koji prema nekim procjenama zauzimaju više od 85% tržišta.

image

Davor Skeledžija

Vedran Peteh/CROPIX

Bez doplate za osobe na intenziviranoj terapiji ponovno će biti inzulini:

1) brzodjelujući Fiasp u staklenim ampulama

2) brzodjelujući Novorapid u staklenim ampulama

3) predmiješani NovoMix 30 u jednokratnom penovima (FlexPen)

Što se ostalih proizvođača inzulina tiče, kao što su Sanofi i Lilly, stvari se nisu promijenile početkom godine, pa tako ni sad.

Otkupne cijene inzulina i svih ostalih lijekova više se ne objavljuju na web stranicama HZZO-a što je dodatan udarac na transparentnost zdravstvenog sustava Republike Hrvatske i nova prilika za korupciju, navodi Skeledžija.

Po transparentnosti cijena lijekova koje plaća nacionalni osiguravatelj puno smo lošiji i od susjednih zemalja, gdje su cijene lijekova koje plaća država uvijek istaknute.

Cijena medicinskih pomagala koju plaća HZZO zasad je javna i transparentna, no tko zna, možda i to počnu skivati.

- Kronični bolesnici s dijabetesom ovisni o injekcijama inzulina u Republici Hrvatskoj zaslužuju da ih se periodički ne uznemirava uvođenjem i ukidanjem doplata na lijek bez kojeg ne mogu živjeti. Nismo mi osiguranici HZZO-a ništa lošiji od osiguranika susjednih država, i mi zaslužujemo stabilnost i povjerenje. Uvođenjem i ukidanjem doplata na ključne lijekove gubi se vjera u zdravstveni sustav i neometani pristup lijekovima u Republici Hrvatskoj. Ne ponovilo se - zaključuje Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2024 10:01