VEĆI RIZIK

UPOZORENJE Često ste na antibiotiku? Mogli biste oboljeti od dijabetesa tipa 2!

 Neja Markičević/CROPIX

Što je veći broj antibiotika koje pojedinac godišnje koristi, to je veći i rizik da ta osoba oboli od dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje danskih znanstvenika objavljeno u stručnom časopisu „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

Za potrebe svojeg istraživanja, dr. Kristian Hallundbæk Mikkelsen i njegovi suradnici iz Gentofe bolnice, koristili su podatke danskog nacionalnog zdravstvenog registra. Tim je pratio korisnike antibiotika, njih više od 170 tisuća s dijagnozom dijabetesa tipa 2, zajedno sa 1,3 milijuna Danaca koji ne boluju od dijabetesa.

Istraživači su došli do zanimljivih podataka - antibiotici su češće prepisani oboljelima od dijabetesa tipa 2. U brojkama to znači da su dijabetičari godišnje koristili 0,8 antibiotika, dok su osobe bez ovog stanja antibiotik koristile 0,5 puta.

Provodeći složenu analizu dobivenih podataka, stručni tim došao je do zaključka kako su osobe kojima je godišnje često prepisivan antibiotik sklonije obolijevanju od dijabetesa tipa 2.

Dok je broj antibiotika povezan s povećanim rizikom od spomenutog tipa dijabetesa, znanstvenici kažu kako poseban naglasak treba staviti na antibiotike uskog spektra, odnosno one koji su učinkoviti protiv specifičnih bakterija, kao što je penicilin V (fenoksimetilpenicilin).

Također, jedno nedavno istraživanje objavljeno u Nature Communications časopisu pokazalo je kako upotreba antibiotika može izmijeniti bakterije u ljudskim crijevima. Druge studije pokazale su kako izmjena bakterija u crijevima može dovesti do smanjene sposobnosti organizma da razgradi šećere što je jedna od značajki dijabetesa tipa 2. Danski istraživači kažu kako ove dvije studije mogu objasniti rezultate njihove studije.

„Dijabetes je jedno od najvećih izazova u modernoj medicini sa zabrinjavajućim povećanjem na globalnoj razini. Daljnja istraživanja utjecaja antibiotika na razgradnju šećera, kao i izmjenu bakterija u ljudskim crijevima mogla bi dati odgovor na pitanje kako riješiti ovu krizu javnog zdravstva. Uzorci dobiveni iz statistike o korištenju antibiotika mogli bi nam pružiti priliku da spriječimo razvoj ove bolesti te da je ranije dijagnosticiramo.“ rekao je dr. Mikkelsen.

Inače, procijenjeno je kako 29,1 milijun Amerikanaca ili 9,3% cjelokupne populacije te zemlje boluje od dijabetesa. Dijabetes tipa 2 je najčešći i odnosi se na 90 do 95% svih slučajeva. Javlja se kada tijelo više ne može učinkovito upotrijebiti hormon inzulin što uzrokuje abnormalne razine glukoze u krvi. Ako se daljnjim istraživanjima dodatno potkrijepi tvrdnja kako pojedini antibiotici doista djeluju na razvoj dijabetesa tipa 2, moguće je spriječiti znatan broj oboljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:51