OPASNOST

UPOZORENJE ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA 'Glazbeni su festivali pravi rasadnici zaraznih boleština'

Ilustracija
 Duje Klarić / Hanza Media

Prema britanskoj agenciji za javno zdravstvo, glazbeni su festivali idealno mjesto za širenje ospica, prenosi Quartz.

U objavi s početka kolovoza, agencija je potvrdila da je više od 230 osoba zaraženo ospicama te da su izvori zaraze povezani s festivalima i drugim javnim događajima koji su se zbili u prvoj polovici godine. Taj broj zaraženih predstavlja skok od 54 posto u odnosu na 2015. godinu.

'Upozoravamo ljude da budu svjesni simptoma ospica, kao što su vrućica i osip te da ne idu na festivale ako se ne osjećaju dobro', piše u priopćenju agencije. Druge zarazne bolesti koje su se povezivale s festivalima tijekom godina uključuju gripu, salmonelu, escherichiju coli i norovirus.

Tisuće ljudi na istom mjestu - nekad otvorenom, a nekad zatvorenom prostoru - bez adekvatnih higijenskih uvjeta, dehidrirani, pod utjecajem alkohola i droge, lak su plijen za zarazne bolesti.

Istraživanje iz 2013. godine koje se bavilo izbijanjem zaraznih bolesti na festivalima otvorenog tipa od 1980. do 2012. godine navodi da je prijenos fekalno-oralnih i respiratornih patogena između pojedinaca rezultat nepoštivanja pravila higijene, neadekvatnog kanalizacijskog sustava i nedovoljnog pokrića pojedinaca s cjepivima. Prijenos zaraznih bolesti seksualnim putem također se može dogoditi, a šanse su velike da se prijenos tih bolesti potcjenjuje i ne prijavljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:37