HOROR PRIČA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: PRONAŠLI CIJELE ZUBE U MOZGU BEBE Je li ovo najčudniji slučaj tumora u povijesti?

 University of Baltimore

BALTIMORE - Liječnici u Marylandu koji su liječili tumor 4-mjesečne bebe otkrili su slučaj koji izgleda poput scenarija horor-filma.

Maleni dječak završio je u bolnici jer mu je glava rasla brže nego normalno. Prvo skeniranje na uređaju za magnetnu rezonancu otkrilo je ‘heterogenu masu’ u glavi djeteta, najvjerojatnije tumor na mozgu. No, ono što je bilo potpuno jezivo je što se u tumoru nalazilo nekoliko objekata koji su nalikovali na zube.

Kada su krenuli operirati dječaka, u masi tumora pronašli su nekoliko potpuno oblikovanih zuba - ne samo komadiće kalcija ili cakline, već cijele zube.

Znanstvenici su već duže vrijeme sumnjali da se u slučajevima tumora, poput ovoga otkrivenoga kod 4-mjesečnog djeteta, radi o stanicama koje inače služe razvoju zuba, no ovo je prvi puta u povijesti da je u mozgu djeteta pronađen cijeli zub.

- U ovakvim tumorima često pronađemo naslage kalcija, rekao je neurokirurg Narlin Beaty, koji je operirao dijete u Johns Hopkins centru.

- No, kada smo izvukli cijeli zub... mislim da je to nešto malo drugačije, izjavio je Beaty.

Dječak je, inače, preživio operaciju i uspješno se oporavlja, no tumor je uništio neke od hormonalnih žlijezda u mozgu, te će ostatak života morati uzimati hormonalnu terapiju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:18