ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

VELIČINA JE IPAK VAŽNA Dimenzije dijelova tijela mnogo govore o vašem zdravlju

 Thinkstock

Novo američko istraživanje sa Sveučilišta Emory u Atlanti pokazalo je da su muškarci s manjim testisima više uključeni u brigu oko djece. Prema nalazima te studije, niži nivo testosterona može potisnuti nagone za parenjem, pa muškarci mogu usmjeriti svoju energiju u mijenjanje pelena i hranjenje bebe.

Općenito, veličina različitih dijelova našeg tijela mnogo govori o nama i našem zdravlju. Primjerice, iako se male uši smatraju estetski privlačnima, osobe koje ih imaju mogu biti sklone ekcemu i bolesti bubrega. Naime, ukoliko imate male, nisko smještene uši ispod nivoa vaših očiju, to je često pokazatelj problema s bubrezima. Isto tako, kod malih ušiju su i maleni ušni kanali koje tijelo teže čisti, pa dolazi do ekcema.

Hrvatski znanstvenici otkrili uzrok teške bolesti bubrega

Veliki jezik pak može donijeti probleme kod spavanja i izazvati apneu, stanje koje izaziva smetnje disanja tokom spavanja, a pojavljuje se kod 4 posto srednjovječnih muškaraca i 2 posto srednjovječnih žena u Velikoj Britaniji.

I veliki krajnici također mogu prouzročiti smetnje prilikom spavanja, u blažem slučaju hrkanje, a u težim slučajevima prestanak disanja, ponekad čak na 30 sekundi. Iznenadni pad nivoa kisika u krvi, uslijed apnee, može povećati krvni tlak i opteretiti kardiovaskularni sustav.

Veliki kukovi pak mogu pridonijeti problemima s gubitkom pamćenja. Studija provedena na ženama u menopauzi pokazala je povezanost viška masnih naslaga oko kukova s kognitivnim problemima. No, ukoliko su vaše masne naslage veće oko kukova nego oko trbuha, bolje ste zaštićeni od dijabetesa i bolesti srca, barem prema jednom istraživanju.

Dugi prsti muškaraca često privlače pozornost žena, ali muškarci koji imaju relativno dugi kažiprst, u usporedbi s prstenjakom, imaju i manje šanse da obole od raka prostate. Naime, smatra se da do dužeg kažiprsta dolazi ukoliko je dijete prije rođenja bilo izloženo manjku testosterona. No, nije sve tako veselo kod 'dugoprstića' - skloniji su depresiji, što se također povezuje s manjkom testosterona u maternici.

Ljudi s tankim butinama, pokazalo je jedno dansko istraživanje, izloženiji su riziku od bolesti srca i preuranjene smrti. Istraživanje na Oxfordu pokazao je, dapače, da masnoća u butinama, bokovima i stražnici zadržava masne kiseline iz hrane, spriječavajući ih da kroz krvotok uđu u organe i oštete ih.

Velike oči često se smatraju simbolom ljepote, ali što se liječnika tiče, ta ljepota dolazi s - naočalama. Naime, ukoliko je oko veće samo jedan milimetar od prosječnih 24 milimetara, bit ćete kratkovidni.

Također, ukoliko se vaša majka loše hranila dok ste bili u njenoj utrobi, velika je šansa da ćete imati kratke noge, a time i veći rizik oboljevanja od dijabetesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:19