J. LO GUZA

Velika stražnjica je dobra za zdravlje

Višak kilograma u stražnjici, bokovima i bedrima štiti od bolesti srca i metaboličkih problema, tvrde znanstvenici.

Novo britansko istraživanje pokazalo je da masno tkivo stražnjice uklanja štetne masne kiseline i sadrži protuupalni agens koji sprječava začepljenje arterija. Međutim, višak kilograma u području struka nema isto blagotvorno djelovanje jer te masne stanice ne pružaju istu zaštitu.

Znanstvenici se nadaju da bi se uskoro tjelesna težina mogla preusmjeravati u bokove.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se masnoće u stražnjici i bedrima teže razgrađuju nego one u području struka. Iako ne zvuči pozitivno, to je zapravo dobro jer kada se masnoće prebrzo raspadaju nastaju velike količine citokina koji izazivaju upalne procese u tijelu.

Ti se citokini povezuju s kardiovaskularnim bolestima, imunitetom na inzulin i dijabetesom. Masnoće bokova koje sporije sagorijevaju također stvaraju više hormona adiponektina koji štiti arterije i potiče bolju kontrolu šećera u krvi.

Tim stoga upozorava da premale količine masnoća u bokovima mogu izazvati ozbiljne metaboličke bolesti poput Cushingova sindroma.

Voditelj istraživanja dr. Konstantinos Manolopulos sa Sveučilišta Oxford ističe da je važno da tijelo ima oblik poput kruške, a ne jabuke. Dodao je kako bi u savršenom svijetu mogli nakupiti masnoće u stražnjici a da pritom trbuh ostane ravan. „Na nesreću obično ne ide jedno bez drugoga“, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:41