KLINIKA ZA OČNE BOLESTI

VELIKI SVJETSKI USPJEH OFTALMOLOGA SA SVETOG DUHA Za 80 godina gotovo svi Hrvati imat će savršen, stopostotan vid!

 iStock
Postali smo suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije, to je velika čast i obaveza, kaže prof. Mladen Bušić

Pogledamo li u budućnost, točnije za 80 godina, više od 99 posto Hrvata imat će stopostotni vid. Danas je situacija bitno drugačija jer je 300 tisuća građana slabovidno.

Isključivi razlog toga što ćemo postati zemlja sa “savršenim vidom” leži u preventivi. Živimo u vremenu kada smo svjesni da se cijeli niz bolesti može izbjeći ako na vrijeme pristupimo problemu. To su prepoznali oftalmolozi KB “Sveti Duh” zaslužni za cijeli niz projekata koji se s razine bolnice podigao na nacionalni nivo, a sada i na svjetski.

Naime, predani rad prepoznala je najvažnija organizacija u zdravstvu, Svjetska zdravstvena organizacija, koja je nakon dvogodišnjih analiza rada i rezultata 14. siječnja Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh” u Zagrebu proglasila Suradnim centrom Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju.

Entuzijazam

Riječ je o iznimnom uspjehu za hrvatsku oftalmologiju, ali i hrvatsko zdravstvo uopće, jer je ovo jednina klinika (iz svih bolnica u Hrvatskoj) koja je uspjela dobiti takvo priznanje.

Tim povodom 27. siječnja 2019. povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za kolaborativne centre u Europi, Donna Zilstorff, uručila je Klinici zastavu SZO, koja je tijekom današnjeg dana izvješena ispred glavnog ulaza u bolnicu te je otkrivena i ploča Suradnog centra SZO.

Prvim direktorima Suradnog centra za dječju oftalmologiju Svjetske zdravstvene organizacije imenovani su prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med., predstojnik Klinike za očne bolesti te ravnatelj KB “Sveti Duh” i doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, voditeljica Referentnog centra.

Upravo je prof. dr. Bušić začetnik cijelog projekta koji je počeo još 2011. godine.

- Ovdje je riječ isključivo o entuzijazmu i predanom radu cijelog tima. To što smo postali suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije velika je čast, ali i obaveza za što boljim daljnjim radom - kaže prof. Bušić.

Bruno Konjević / CROPIX
Prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med, predstojnik Klinike za očne bolesti te ravnatelj KB Sveti Duh, i doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, voditeljica Referentnog centra

Svjetski nivo

Dodaje kako Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” ima dokazanu kontinuiranu uspješnost u znanstvenom radu realiziranjem znanstvenih projekata, suradnju s uglednim ustanovama istoga stručnog područja u inozemstvu i međunarodnim ustanovama kroz razmjenu stručnjaka, zajedničke znanstvene projekte i druge vidove suradnje te najsuvremeniju medicinsko-tehničku opremu koja je prema svjetskim standardima priznata i prihvaćena u radu navedenog dijela medicinske struke.

- Suradnja Klinike i Svjetske zdravstvene organizacije počela je još 2015. godine te je kroz sljedeće četiri godine provođenjem studijskih analiza, organizacijskom okruglih stolova i izradom smjernica dokazala, još jednom, uspješnost na svjetskom nivou - pojasnila je doc. Bjeloš.

No, kako je došlo do ovog velikog priznanja?

Problem ambliopije

Prepoznavajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, gradonačelnika Milana Bandića te Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i tadašnjeg dekana prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, od rujna 2011. do lipnja 2014. godine u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”.

- Tada smo samo kroz projekt u našem glavnom gradu bili svrstani među samo desetak najrazvijenijih država na svijetu koje imaju slične projekte provođene pretežito na nacionalnoj razini. Cilj ovog projekta bio je ukazati na problem ambliopije u gradu Zagrebu - kaže prof Bušić te dodaje kako je to bio uvod u pregled koji bi postao obvezan i dostupan svoj djeci u Hrvatskoj.

Zagrebačkim skriningom bilo je obuhvaćeno oko 16.000 četverogodišnjaka. O prevalenciji ambliopije i njezinom liječenju u Republici Hrvatskoj do objave rezultata ovog istraživanja nisu postojali relevantni podaci. Budući da rezultati zagrebačkog probira pokazuju da je prevalencija ambliopije 8,1 posto, slobodno možemo zaključiti da u Republici Hrvatskoj danas živi oko 300.000 slabovidnih osoba. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je ambliopiju izliječiti u više od 90 posto slučajeva.

Tadašnji ministar zdravlja Siniša Varga podržao je ovu inicijativu te je od 1. lipnja 2015. godine uveo probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj. Inače, do tada se probir na slabovidnost provodio tek u sklopu sistematskog pregleda pri upisu djece u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije već prekasno.

Krajem lipnja te godine Klinika je postala prvi Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam.

Pravodobno liječenje

- Neke bolesti, poput ambliopije, koje nose izuzetno veliki javnozdravstveni značaj, pojavljuju se isključivo u djece, a podložne su liječenju samo u toj dobi i to s vrlo visokim stupnjem izlječenja. Stoga je nužna i opravdana pravodobna primjena provjerenih i standardiziranih mjera prevencije kako bi se smanjio pobol populacije u cijelosti - rekla je doc. Bjeloš i pojasnila da je upravo to jedna od zadaća Referentnog centra.

Ubrzo se rodila ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju nacionalnog dana ambliopije.

- Krunska odluka tadašnjeg ministra zdravlja o borbi protiv ambliopije uslijedila je u siječnju 2016. godine donošenjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Naposljetku, po okončanoj proceduri koju je promovirao ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić, 12. rujna postao je nacionalni dan ambliopije - kaže prof. Bušić i naglašava kako jedini u svijetu imamo takav dan, ali i Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti.

Nacionalni registar

Vrhunac aktivnosti navedenog tima predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva i ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića.

- Probni rad počeo je 1. lipnja 2017. godine. Hrvatski model preventivnih mjera ranog otkrivanja slabovidnosti Klinika je predstavila u Portugalu, na 39. kongresu Europskog strabološkog društva u rujnu 2017., a hrvatski Registar ranog otkrivanja slabovidnosti prezentiran je na Nordijskom oftalmološkom kongresu u Oslu u kolovozu 2018. godine - kaže doc. Bjeloš i objašnjava kako je Registar također rezultat rada i entuzijazma djelatnika Klinike. Naime, kompletnu programsku podršku i aplikaciju izradio je specijalizant Klinike dr. Benedict Rak.

Kruna svega došla je početkom godine od kada se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi prema novom protokolu.

Četverogodišnjaci će dobiti poziv za preventivni pregled

- Prema novom protokolu Ministarstva zdravstva, donesenom za period 2019.-2028. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi pozivanje svih četverogodišnjaka na preventivni pregled - kaže prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh i pojašnjava kako pozivno pismo dijete dobiva na kućnu adresu najmanje 30 dana prije definiranog datuma probirnog pregleda. Ovime više ne postoje liste čekanja, a roditelji ne moraju ići niti po uputnicu.

Na pregled sada treba doći samo s iskaznicom osigurane osobe (djeteta) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jer za pregled više nije potrebna uputnica.

Dakle, sve je pojednostavljeno, a ono što je najvažnije jest da ako se na vrijeme otkrije slabovidnost, 90 posto djece bit će izliječeno.

Više nema čekanja u redovima i bespotrebnih hodanja s djetetom.

No, to nije kraj aktivnosti ovog vrhunskog tima. U suradnji sa SZO-om, sukladno njihovim ciljevima i preporukama za eliminaciju preventabilne sljepoće, obvezali su se u sljedeće četiri godine još više usavršiti, što znači da bi se s preventivnim pregledima počelo već u rodilištima kako bi se prevenirale najteže bolesti čija je pojavnost vidljiva već pri rođenju (primjerice prirođena katarakta i prirođeni tumori oka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:12