SURADNJA TIJELA I UMA

VELIKO ISTRAŽIVANJE FINSKIH ZNANSTVENIKA POKAZALO Uobičajenije emocije potiču snažne reakcije u našem tijelu!

Karte tih osjećaja topografski su drugačije za različite emocije

Tjeskobu ćemo osjetiti kao bol u prsima, zaljubljivanje osjećamo kao tople, ugodne trnce po cijelom tijelu. Finski znanstveni tim sa sveučilišta Aalto, pokazao je da emocije doslovno osjećamo po tijelu.

Emocije se prilagođavaju našim mentalnim i tjelesnim stanjima da bi se tijelo moglo nositi s izazovima iz okoliša.

Znanstvenici su utvrdili da najuobičajenije emocije potiču snažne osjećaje u tijelu, te da su karte tih osjećaja topografski drugačije za različite emocije. Uzorci su jednaki kod različitih zapadnoeuropskih i istočnoazijskih kultura, pokazujući da emocije i tjelesni odogovor na njih imaju biološku osnovu.

- Emocije se prilagođavaju ne samo našem mentalnom nego i tjelesnom stanju. To je način da nas pripreme da pravilno i brzo reagiramo na opasnosti, ali i prilike, kao što je mogućnost ugodnog druženja. Svjesnost o tim promjenama može izazvati svjestan emocionalni odgovor, poput osjećaja sreće, kaže prof. Lauri Nummenmaa s Aalto University

- Naša otkrića imaju velik utjecaj na razumjevanje funkcije emocija i njihove tjelesne osnove. Pomažu nam i shvatiti emocionalne poremećaje i načine njihova liječenja. U online istraživanju sudjelovalo je više od 700 pacijentata iz Finske, Švedske i Tajvana. Znanstvenici su izazivali različita emocionalna stanja kod finskih i tajvanskih saudionika - oni su gledali fotografije na ekranu i morali su pobojati dio tijela u kojem su osjetili aktivnost.

Rezultati studije objavljeni su u Proceedings of The National Academy of Sciences of The United States of America (PNAS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:40