PREPLAVLJEN EMOCIJAMA

VIDEO: BESKRAJNA RADOST Nakon deset godina sljepoće uz pomoć bioničkog oka ugledao suprugu

 Screenshot

Po prvi put u posljednjih deset godina muškarac iz Minnesote ugledao je svoju suprugu s kojom je u braku 45 godina, zahvaljujući bioničkom oku, uređaju pod nazivom Second Sight koji podsjeća na sunčane naočale s Google Glass sustavom.

Dirljivi trenutak u klinici Mayo uhvaćen je kamerom, a Allen Zderad (68) pokušao je dočarati što točno vidi.

- Kao pulsirajuće svjetlo je. Nije kao kod uobičajenog, konstantnog vida. Izgleda kao bljesak i mogu interpretirati promjene u obliku.

Njegova supruga Carmen tada je prošla ispred njega, a on je postao jako uzbuđen što vidi kretnje. Protresao je doktorovu ruku i zagrlio ženu. Cijeli liječnički tim preplavile su emocije.

- Grubo je, no značajno. Jednog dana će u potpunosti upaliti! - oduševljeno je rekao Zderad.

Zbog genetičkog očnog oboljenja Zderad je s vremenom potpuno oslijepio, a tek mu je nedavno ugrađen čip uz pomoć kojeg bio mogao ponovno progledati.

Bioničko oko još nije u potpunosti praktično, no predstavlja nadu za njegovu obitelj. Naime, njegov unuk Caleb (13) naslijedio je Retinitis pigmentosu od djeda koji će nastaviti testirati implantat i veseli se svakom napretku.

- Drago mi je da imam energije i želje da se borim za napredak i sa 68 godina. Stvarno sam ushićen. Ovo je sjajno - zaključio je Zderad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:44