USPJEH ZNANSTVENIKA

VIDEO: BIO JE PARALIZIRAN, A SADA HODA 'Ovaj je uspjeh impresivniji od čovjekove šetnje po Mjesecu!'

 Screenshot

Vatrogasac paraliziran od struka nadolje nakon što mu je kralježnica teško ozlijeđena ponovno je prohodao i to zahvaljujući velikom otrkiću znanstvenika.

Darek Fidyka, 40-godišnjak iz Bugarske napadnut je nožem prije četiri godine nakon čega je ostao paraliziran. Vjeruje se kako je on prva osoba na svijetu koja je prohodala nakon takvih ozljeda. Njegova kralježnica bila je doslovce prepolovljena. Ozljede koje je zadobio mogu se usporediti s onima glumca Christophera Reeva koji je nakon nesreće 1995. ostao paraliziran od vrata nadolje.

I dok su se neke žrtve teških ozljeda oporavljale i hodale nakon mukotrpnih terapija potpuni slom kralježnice smatrao se nepopravljivim. Međutim, znanstvenici iz Poljske u suradnji s kolegama iz Londona upotrijebili su novu metodu koja je Fidyku dovela do opravka. Oni su iz njegovog nosa uzeli stanice i presadili ih u njegovu kralježnicu te su tako ponovno sastavili kralježnicu.

Ovo je prvi puta da je ova metoda uspjela na ljudskom biću.

'Ovaj postupak predstavlja revoluciju u liječenju ovakvih bolesnika. To će rezultirati oporavkom kod onih slučajeva koji su se ranije činili beznadnima', rekao je profesor Geoffrey Raisman, čiji je tim na UCL-u prvi otkrio ovu tehniku.

Dodao je kako činjenica da je Fidyka prohodao 'impresivnija od čovjekove šetnje po Mjesecu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:55