ONI ĆE ZAVOLJETI SVOJE TIJELO

VIDEO Dnevnik mršavljenja: Imam žuljeve od hodanja, ali osjećam se sve bolje i zdravije

ZAGREB - Finalisti akcije “Voli svoje tijelo” Jutarnjeg lista i mjesečnika Vita, po preporuci naših stručnjaka - prof. dr. sc. Mirka Koršića, dr. med. Krešimira Jergovića i doc. dr. sc. Donatelle Verbanac - tijekom akcije vode dnevnike u koje bilježe što rade, kako se hrane i kakve promjene na sebi zapažaju. Uoči trećeg kontrolnog mjerenja, zakazanog za sutra u Poliklinici Interneuron, na kojem će se vidjeti kakve su prolazne rezultate postigli, zavirili smo u dnevnike kandidata kako bismo provjerili što jedu, kako vježbaju, o čemu razmišljaju i, najvažnije, kako se osjećaju.

- Pisanje dnevnika puno mi znači, a osobito mi je mnogo pomogao u početku, kada sam se tek trebala priviknuti na nove životne navike - rekla nam je Daniela Letić.

Međusobna podrška

Ima veliku podršku obitelji i dečka, pa i njeni najbliži jedu iste namirnice kao i ona, doduše u većim količinama. Susret s ostalim finalistima raduje Danielu jer uvijek kad se okupe, međusobno se hrabre i pozitivno utječu jedni na druge.

Mario Ljubaj do sada se sasvim naviknuo na jelovnik koji mu je, kao i ostalim kandidatima, sastavila dr. Verbanac. Manje-više sve mu je ukusno, a jako su mu se svidjele i šparoge. Uzima predviđenih pet obroka dnevno, što, kaže, nikada prije nije radio. Dnevnički zapisi svjedoče da je prvih desetak dana osjećao određenu krizu, no sada je sve leglo na svoje mjesto. Marija veseli dolazak ljepših dana, pa će pojačati i tjelesnu aktivnost na otvorenome. Supruga ga potpuno podržava, a djeca su, kaže, “mali filozofi”. S jelovnika uzimaju ono što im se sviđa, a ostalo ignoriraju.

Omiljene grickalice

- Pojedu mi sve energetske pločice i dvopek. To su im sada omiljene grickalice - smije se Mario.

Dunja Vučić se, čitamo u njezinom dnevniku, osjeća odlično i ugodno je iznenađena kako joj dobro ide. Vikendima najteže provodi plan i program, pa je jednu subotu zbog puta preskočila trening, što je u dnevniku označila s dva plačka. No, zato je idući dan ustala u zoru i odradila sat vremena na “orbaču”.

“Osjećam se odlično”, navodi Dunja pored gotovo svake natuknice u dnevniku, a posebno joj je drago, zapisala je, što uspješno odolijeva slatkišima i što “poslije podne škica koje će voće pojesti”.

- U trenucima krize dnevnik mi pomaže da u njemu iskažem kako se osjećam i prevladam iskušenje. Evo, baš neki dan dok sam šetala gradom zamirisali su mi ćevapi i osjetila sam želju da ih pojedem, ali sam odoljela. Došla sam kući, u dnevnik zabilježila svoje osjećaje i krenula po starom - priča Mirjana Danković koja se, kako kaže, osjeća sve bolje. Nov način prehrane i intenzivno vježbanje su joj, dodaje, potpuno promijenili život. Osim što se osjeća zdravije, na njezinoj se figuri itekako vidi promjena.

- Po odjeći se itekako vidi da mršavim. Sve mi bolje stoji, tijelo se lijepo oblikuje - navodi Mirjana i objašnjava da u svoj dnevnik, osim kako se osjeća, upisuje i koliko kilometara prepješači.

- Zapisujem ono što jedem, a ponekad napišem i kako sam se osjećala tog dana jer me to opušta prije spavanja, a kako uvijek uz sebe imam pedometar, svaki dan zapisujem i kilometražu koju prijeđem . Mislim da ću s tom praksom vođenja dnevnika nastaviti i kad akcija završi. To mi je dobar podsjetnik na sve o čemu trebam voditi računa, na ono što sam jela i što nisam (jer jelovnik treba biti što raznolikiji, a ne da se ista jela danima ponavljaju) i pomaže mi da si lakše organiziram jelovnik - rekla nam je zapuhanim glasom Slađana koju smo uhvatili u vrijeme njezine dvosatne šetnje.

‘Obrana i posljednji dani’

Za Ruth se vođenje dnevnika o mršavljenju pretvorilo u jedan općeniti dnevnik svakodnevnog života.

- Ja pišem apsolutno sve: što radim, što jedem, što mislim, što osjećam... - kaže Ruth Grozaj te dodaje da joj dnevnik najviše pomaže da je, kad zaboravi kako joj nešto čini dobro, podsjeti na to.

- Ako nemam volje hodati ili vježbati, uzmem dnevnik i pročitam kako me prethodni dan vježbanje ispunilo!

- Kad zapisuješ sve što konzumiraš pa to na kraju dana zbrojiš, neugodno se iznenadiš i to je dobar putokaz za sve korekcije u vrsti i količini hrane - kaže Davor Varga koji je svoj dnevnik mršavljenja podijelio u dva dijela: službeni i zabavni - kojeg je nazvao “Obrana i posljednji dani (viška kilograma)”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:55