KORISNI SAVJETI

VIDEO: EVO ŠTO MORATE NAPRAVITI DA BISTE IMALI KORISTI OD ČEŠNJAKA Držite li se ovih uputa, bit ćete puno zdraviji

 Screenshot

Češnjak se već stoljećima koristi i kao namirnica i kao lijek jer ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Između ostalog umanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava mentalno zdravlje i ojačava imunološki sustav.

Zašto je češnjak toliko sjajan? Odgovor leži u njegovim sastojcima koji pomažu imunološkom sustavu boriti se protiv bakterija i virusa.

Glavni sastojak češnjaka je alin koji se drobljenjem te biljke formira u alicin, glavni aktivni sastojak češnjaka, piše ecowatch.com , a koji pak osim iznimno povoljnih učinaka na zdravlje daje češnjaku i njegov specifičan miris i okus. Dokazano je da sastojci češnjaka pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti, od obične prehlade do gripe, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Međutim, zato češnjak treba zdrobiti ili nasjeckati da bi proizveo alicin za koji se smatra da tako blagotvorno djeluje na imunološki sustav.

Studije su pokazale da češnjak smanjuje rizik od oboljenja , dakle sprečava uopće razvoj bolesti, a ako se i razbolite, smanjuje trajanje bolesti te učinak simptoma .

Ako ste često bolesni, češnjak je za početak odlična prevencija. Ono što još uvijek nije dovoljno istraženo i na što stručnjaci nemaju konkretan odgovor je koliko dugo i često treba uzimati da bi imao optimalan učinak.

No, alicin se stvara samo pod posebnim uvjetima, a termička ga obrada ‘ubija’. Studija je pokazala da samo 60 sekundi u mikrovalnoj ili 45 minuta u pećnici može eliminirati alicin. To se, prema jednoj drugoj studiji, može riješiti tako da češnjak isjeckate desetak minuta prije termičke obrade da se stvori alicin.

Kako maksimalno povećati pozitivan učinak češnjaka na zdravlje:

- Svakako prije konzumacije razrežite ili isjeckajte češnjak jer time potičete nastanak alicina.

- Prije termičke obrade razrežite češnjak i pustite ga da odstoji desetak minuta.

- Koristite puno češnjaka, više od režnja po jelu.

A ovako ćete u deset sekundi očistiti češnjak:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:41