KOJA JE TO HRANA?

NAMIRNICE KOJIMA NIJE MJESTO U HLADNJAKU Saznajte skladištite li dobro neke od osnovnih proizvoda koje svakodnevno kupujete

 Biljana Gaurina/CROPIX

Većina misli da hrana traje duže ako ju se spremi u hladnjak odmah po povratku iz dućana. No neke namirnice će zbog toga brže izgubiti okus i teksturu ili jednostavno pocrniti.

Pa koja je to hrana koju ne treba držati u hladnjaku?

Rajčice

Rajčice potječu iz toplih krajeva pa im zato više odgovara toplina od hladnoće. Kad se čuvaju u hladnjaku rajčice prolaze kroz kemijske procese na staničnoj razini koje mijenjaju njihov okus i teksturu. Niska temperatura u hladnjaku sprječava da se razvija aroma rajčice, a ujedno pogoršava i onu već postojeću aromu. Rajčice je najbolje pojesti ubrzo nakon što ih kupite.

Krumpir

Krumpir treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, ali ne u frižideru. Najbolje ih je držati u smočnici ili podrumu, a osim u kašetama ili jutenim vrećama, mogu biti i u papirnatim vrećicama. Prema istraživanjima Američkog ministarstva poljoprivrede, ako se krumpiri pohrane na temperaturi nižoj od sedam stupnjeva Celzijevih, škrob u njima pretvara se u šećer pa su slađi nego što bi trebali biti. Mijenja im se i okus, a hladnoća im može promijeniti i boju.

Luk

Luk je najbolje pohraniti u mrežastoj vreći u kojoj ga i kupite ili u nekoj sličnoj koja održava cirkulaciju. Bitno je da bude na sobnoj temperaturi.

Kruh

Kruh koji ćete pojesti sljedeća tri dana, držite na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite. U frižider ga nije dobro stavljati jer će se brzo posušiti.

Banane

Niska temperatura usporava sazrijevanje banana, pa to gdje ćete ih čuvati ovisi o tome volite li više zrelije ili manje zrelije banane. U hladnjaku će kora banane brže potamniti, a ostala hrana će poprimiti njihov miris.

Češnjak

Ispušta neugodan miris i s vremenom postaje mekan i gnjecav. Češnjak je najbolje držati na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu s dovoljnim strujanjem zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:57