StoryEditor
FUJ, SMRDI!

VIDEO: JE LI OVO NAJUČINKOVITIJE SREDSTVO PROTIV KRPELJA? Žena demonstrirala svoju metodu, krpelj doslovce pobjegao iz ruke glavom bez obzira

 

Ljubitelji prirode znaju da su proljeće i rano ljeto vrijeme najveće brojnosti krpelja, sitnih životinjica koje za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi. S obzirom da su im ‘žrtve’ i ljudi i životinje, njihov urgiz nije uvijek benigan i mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti.

Internetom već neko vrijeme kruži zanimljiva snimka krpelja koji doslovce bježi glavom bez obzira nakon što ga gospođa premaže eteričnim uljem paprene metvice ili peperminta.

Premda to nije ono što savjetuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ova metoda je barem u njenom slučaju polučila očekivani učinak, a proguglate li malo eterično ulje mente, vidjet ćete da je ono sastojak gotovo svakog prirodnog recepta za zaštitu od uboda insekata.

Krpelji najčešće prenose Lajmsku bolest (Lyme borelioza) i krpeljni meningoencefalitis, a sumnjate li u takav ishod, svakako se javite svom liječniku.

 

Hodate li puno po prirodi, HZJZ kao preventivne mjere savjetuje prikladnu odjeću (duge rukave i nogavice), hodanje obilježenim stazama i izbjegavanje provlačenja kroz grmlje, upotrebu repelenta na golim dijelovima kože, temeljiti pregled tijela po dolasku kući i tuširanje.

U slučaju uboda naglašavaju da ga je važno ukloniti što prije – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Odmah ga treba izvaditi pincetom, zahvaćajući ga što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem izvući iz kože. ‘Nemojte ničim premazivati krpelja (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) ili ‘paliti’ plamenom, krpelja ne povlačite naglo, ne stiskajte niti ne gnječite jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko tijelo ako je krpelj zaražen, pa se na taj način lakše prenese zaraza’, piše HZJZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:20