VELIKA AKCIJA JUTARNJEG

VIDEO Mario Ljubaj: Već sam bio na dijeti, ali su se kile vratile

Volim fino jesti, najradije iza 22 sata ispred televizora, svjestan sam da to mora prestati

ZAGREB - U svojoj odrasloj dobi, 39-godišnji Zagrepčanin Mario Ljubaj, treći finalist u akciji zdravog mršavljenja Jutarnjeg lista i Vite “Voli svoje tijelo” iskusio je mnogo varijacija u težini i isprobao najrazličitije načine mršavljenja.

Što i kako jesti

Posljednji njegov pokušaj da se riješi suvišnih kilograma bio je 2007. - zagrijao se za tada iznimno popularan prehrambeni plan u kojem se po danima jedu ugljikohidrati, bjelančevine i razdvajaju različiti tipovi namirnica.

- Svi su tada bili na toj dijeti, svi su je hvalili. Odlučio sam i sam isprobati. Čak sam bio kupio i knjigu u kojoj je bilo i recepata po danima. Bez problema sam se prilagodio svim pravilima dijete. Uz to sam išao dva puta tjedno u teretanu, igrao košarku s ekipom... I uspio sam. Smršavio sam čak 20 kilograma - kaže ovaj tehničar zaposlen u T-Mobileu. - Možda mi je bilo malo teško u prvih tjedan dana dok nisam naučio što i kako jesti i kako kombinirati namirnice, ali kasnije je bilo lakše.

Ne može bez šnicli

No, onog trena kada je prestao slijediti prehrambeni plan u tančine, Mario se opet počeo debljati. Postupno je vratio stare i dodao još koji novi kilogram viška. Uvjeren je da se tada nije uspio dovoljno disciplinirati, steći zdrave navike. Kada je još i doživio prometnu nesreću na motociklu i morao mjesec dana mirovati na bolovanju, sve se vratilo na staro.

- Dakle, nije da se nisam trudio godinama, ali do sada nisam trajnije uspio riješiti problem debljine - kaže.

Trenutno Mario ima 109 kilograma (visok je 176 centimetara), a za to prije svega krivi svoju ljubav prema hrani. Bez kompliciranja i uvijanja i velikih analiza.

SPECIJAL: SVE O AKCIJI JUTARNJEG LISTA I VITE

- Volim jesti. To je činjenica i ne sramim se to priznati. Volim puno i fino jesti - kaže Mario - No, na poslu gdje provedem osam sati u uredu, uglavnom sjedeći, najčešće jedem neke sendviče, suho, ništa sa žlicom, nešto se naruči dostavom... Daleko od toga da se moja supruga ne trudi da jedemo zdravo kod kuće. Imam i vrlo lošu naviku jesti kasno navečer. Znate ono - iza 22 sata, kada se sve smiri, a vi se opustite pred televizorom i onda uživate u kasnoj klopi. Svjestan sam da ću to morati mijenjati.

Dodaje i da je veliki mesoljubac.

- Što se mene tiče, najvažnije je da u obroku imam meso. Volim ja i ostalo, ali mesa mora biti. Ne mogu bez šnicli - smije se.

Iako zna kakav ga izazov čeka u mršavljenju pod paskom stručnjaka, Mario tvrdi da kada “posloži stvari u glavi” uspijeva ostvariti zacrtano - baš kao što je napravio prije 11 mjeseci kada je prestao pušiti jer je želio biti zdraviji. Zdravlje je i glavni motiv zbog kojeg je odlučio ispuniti prijavnicu za akciju Jutarnjeg i Vite i bio je iznimno zadovoljan kada je ušao među finaliste.

Nešto zdravo za kolege

- Ne radi se samo o meni, nego i o mojoj obitelji. Supruga Božica trudi se pripremati nam zdrave obroke, ona nema problema s linijom, no ja često pokvarim stvari. A ne želim da moje kćeri Monika (12) i Sara (7) pokupe moje loše navike. Recimo da pitaju - zašto mi ne bismo kasno jele, ako može tata? Želim da imaju bolje, zdravije prehrambene navike jer to jako važno. Naravno, znam i da ću se bolje osjećati s manje kilograma, da me neće mučiti bol u leđima.

Vjeruje da će mu pomoći i činenjica što je, iako ima indeks tjelesne mase 35,2, u dosta dobroj formi.

- Vozim sportski bicikl, svakog vikenda. Idem na Sljeme, krećem se što više mogu. Dakle, nisam baš onaj tip koji sjedi na kauču. Mislim da su i moji liječnički nalazi na pregledima bili dosta dobri. Ukratko, zadovoljan sam i moram vam reći da imam viziju sebe kao pobjednika - smije se Mario i dodaje da ni financijski aspekt cijele priče nije zanemariv. Nije presudan, no novac bi dobro došao za rješavanje financijskih nedoumica kakve ima gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj. Dakako, supruga i kćeri obećale su maksimalnu podršku, a isto tako i kolege na poslu koje će, kada, uvjeren je, pobijedi - počastiti nečim zdravim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:53