RJEŠENJE ZA POTEŠKOĆE SA ZAČEĆEM?

VIDEO: PRIBOR ZA KUĆNU UMJETNU OPLODNJU U PRODAJI Košta 100 funti, a uspješan je koliko i oplodnja u klinici

Parovi koji imaju poteškoća sa začećem uskoro će imati mogućnost da postupak umjetne oplodnje obave u udobnosti svog doma. Poznata farmaceutska tvrtka nudi takozvani DIY kit (do-it-yourself), odnosno pribor za kućnu upotrebu pod nazivom The Stork, koji oponaša postupak oplodnje IUI – intrauterinu inseminaciju.

Pribor će biti dostupan za cijenu od samo 100 funti, što je vrlo malo u usporedbi s 1.000 funti, koliko inače stoji takav postupak u privatnim klinikama.

Kreatori tog pribora kažu da on pomaže da se premosti „jaz“ između prirodnog snošaja i postupaka umjetne oplodnje kakvi se provode u klinikama, primjerice IUI ili IVF (in vitro oplodnja). Tvrde da uspješnost pri korištenju njihovog pribora iznosi oko 20 posto, što je otprilike jednako kolika je uspješnost istog postupka kad ga obavljaju liječnici u klinikama.

No, istraživanja su pokazala da je učestalost postignutih trudnoća među parovima u programu i parovima koji su iz njega izašli i začeli dijete bez terapije otprilike ista. Pribor The Stork (na slici) sada se može naručiti online na stranici www.superdrug.com, a namijenjen je parovima s uobičajenim problemima neplodnosti, kao što su smanjeni broj spermatozoida, slaba pokretljivost spermija, problemi s određivanjem dana ovulacije ili neobjašnjiva neplodnost.

Pribor funkcionira na način da se sjeme prikupi u čep koji se nalazi na kraju futrole u obliku kondoma. Zatim se pomoću aplikatora taj čep sa sjemenom dovodi do ulaza u maternicu te se tamo ostavlja na četiri do osam sati, a potom se uklanja poput tampona, uz pomoć končića.

Čep drži sjeme koliko god je moguće blizu vrata maternice kako bi se omogućilo da spermatozoidi doplivaju do jajne stanice. Pritom treba naglasiti da se tijekom nošenja čepa mogu normalno obavljati sve dnevne aktivnosti. Preporučuje se da se The Stork koristi neposredno prije ili za vrijeme ovulacije.

Dr. Nick Morris, ginekolog iz bolnice Wellington u Londonu, smatra da taj pribor može pomoći nekim parovima, ali da The Stark ipak nije isto što i IUI postupak u klinici. Naime, kod IUI postupka sjeme se prikuplja i pročišćava prije nego što se uvede u maternicu žene neposredno prije ovulacije. - To bi bio idealan način za pokušaj začeća za parove koji više nemaju pravo na to putem zdravstvenog osiguranja, a ne mogu si priuštiti liječenje u privatnim klinikama – rekao je dr. Morris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:46