VELIKI BORAC

VIDEO: UTROBA MU IZLAZILA IZ TIJELA Čudesan oporavak dječaka kojem je presađeno pet organa

Crijeva mu se nisu dovoljno razvijala, neophodne su još dvije operacije kako bi ih produljili

Ima samo tri godine, a Adonis Ortiz već je pretrpio više zdravstvenih problema i operativnih zahvata nego većina ljudi u čitavom životu. U listopadu je podvrgnut rijetkoj transplantaciji pet organa u Jackson Memorijalnom medicinskom centru u Miamiju, a ovoga se utorka već dovoljno oporavio da je smogao snage i za kratak medijski nastup.

Dječak je rođen sa stanjem koje se naziva gastrošiza, deformacija koja je karakteristična po tome što utroba izlazi iz tijela kroz otvor na trbušnom zidu. Odmah nakon njegova rođenja, liječnici su izveli operaciju kako bi riješili problem, no ustanovljeno je da mu se crijeva nisu dovoljno razvijala te da su neophodne još dvije operacije kako bi ih produljili i povećali njihovu funkciju.(Adonis je rođen sa samo 28 centimetara crijeva, a normalno dijete ima 250).

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Nažalost, dvije operacije nisu bile i posljednje za ovog malog dječaka. U kolovozu ove godine Adonisu je dijagnosticirana fibroza jetre 2. stupnja koja zahtijeva kompleksnu operaciju, transplantaciju ne samo jednog , već zamjenu čak pet organa. Dobio je novu jetru, gušteraču, želudac, te debelo i tanko crijevo.

-On je stvarno jak dječak. Nakon svih svojih operacija, izlazi sa smiješkom – kaže njegova majka.

Doktor Rodrigo Vianna, liječnik koji je operirao Adonisa vrlo je optimističan. Iako su mu izgledi u oporavak bili minimalni, ima velike šanse da vodi normalan život, a mogućnost za odbijanje organa su ispod 10 posto. Uskoro će početi učiti jesti hranu s ustima - nešto što nikada nije učinio prije, a obitelj se izuzetno raduje svom prvom Božiću koji će provesti kod kuće, vjerojatno iduće godine .

Nadamo se da će teški dani za malog Adonisa biti samo daleka uspomena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:10