SMRTONOSNI VIRUS

VIROLOZI KONAČNO IMAJU DOKAZ Otkrili koja je životinja kriva za oboljevanje ljudi i 204 smrtna slučaja

 Ilustracija

Znanstvenici vjeruju da su pronašli prvi dokaz da se novi smrtonosni bliskoistočni virus MERS-a može prenijeti sa životinje na čovjeka, prenosi BBC.

Na životinje kao izvore toga virusa sumnjalo se kao na izvor bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Prema znanstvenom radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine pronađeni su identični virusi MERS-a kod deve i njezina vlasnika, 44-ogodišnjeg muškarca iz Saudijske Arabije, koji je umro od zaraze.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Od otkrića virusa u lipnju 2012. zabilježen je 681 slučaj MERS-a a 204 je završilo smrću.

Čovjek koji je liječen u sveučilišnoj bolnici kralj Abdulaziz u Džedi držao je devet deva koje su oboljele nešto prije njega, a on ih je liječio kapima za nos. Analiza virusa uzetih iz njegova tkiva i deva pokazala je "identični genomski slijed".

"Ti podaci sugeriraju da je ovaj smrtonosni slučaj bliskoistočnog respiratornog sindroma koji je posljedica infekcije koronavirusom prenesen bliskim kontaktom sa zaraženom devom", kaže se u radu.

Virolog Jonathan Ball sa sveučilišta Nottingham kazao je za BBC: "Svi dokazi upućuju na to da su deve krive. Ovo je vjerojatno prvi put da se radi o identičnim virusima što sugerira da se radi o prijenosu bolesti".

Još se ne zna radi li se o prijenosu respiratornim putem, kažu stručnjaci jer je vlasnik davao devama kapi za nos ali je utvrđeno i da je određena količina virusa postojala u devinu mlijeku.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:42