RIJEDAK SINDROM

Više od dvije godine liječnici je iz bolnice otpuštali s dijagnozom trovanja alkoholom: ‘Ali ja uopće ne pijem!‘

Ilustrativna fotografija

 Frank And Helena/imagesource/profimedia/Frank And Helena/imagesource/profimedia
Unatoč tome što nije konzumirala alkohol, žena je imala povišenu razinu alkohola u krvi i alkohol u dahu

Pedesetogodišnja Kanađanka koja je sedam puta posjetila bolnicu s nerazgovijetnim govorom i ekstremnim umorom, otpuštena je s dijagnozom da je alkoholizirana unatoč tome što je tvrdila da nije pila, a ispostavilo se da ima rijedak sindrom zbog kojeg djeluje kao da je pijana.

Sindrom autofermentacije u crijevima stanje je u kojem gljivice u crijevima stvaraju alkohol fermentacijom. Znanstvenici kažu da je svijest o ovom sindromu - koji ima društvene, pravne i medicinske posljedice - ključna za pravilnu dijagnozu i liječenje.

Više od dvije godine žena se javljala na odjel hitne pomoći u Torontu žaleći se na izrazitu pospanost tijekom dana i nejasan govor. Primila je na nekoliko terapija antibiotika za infekcije mokraćnog sustava i uzimala inhibitor protonske pumpe kako bi se smanjila količina kiseline u želucu.

Unatoč tome što nije pila alkohol, imala je povišenu razinu alkohola u krvi i alkohol u dahu. Žena je svaki put otpuštena s dijagnozom trovanja alkoholom, unatoč njezinim tvrdnjama da ne konzumira alkohol, što je njezina obitelj potvrdila.

Pacijentica je trebala dva tjedna izostati s posla nakon svakog slučaja i tijekom tog vremena jela je vrlo malo.

Simptomi bi joj se poboljšali nakon jednog do dva tjedna, ali bi se vraćali svakih mjesec do dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 14:11