ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

VITAMIN D MOŽDA ŠTITI OD RAKA Najnovija studija upućuje na vezu između unosa tog vitamina i razvoja bolesti

 Pixabay

Vitamin D štiti od nekih vrsta raka, pokazalo je novo istraživanje, iako su znanstvenici podijeljeni oko korisnosti dodataka prehrani s tim vitaminom, piše Guardian.

Vitamin D igra vrlo važnu ulogu u našem tijelu, a naročito je bitan za očuvanje zdravlja kostiju i mišića te sprječavanje bolesti poput rahitisa.

Tijelo ga proizvodi nakon što sunčeve zrake obasjaju našu kožu, a može ga se naći i u nekoj hrani poput jaja i masne ribe, no može se uzimati i kao dodatak prehrani.

U novom istraživanju japanski znanstvenici su uspjeli dokazati povezanost vitamina D i manjeg rizika od raka, pogotovo raka jetre.

‘Vjerujemo da vitamin D ima slab, ali ipak značajan učinak na mnoge vrste raka’, kaže Taiki Yamaji, su-autor studije iz Nacionalnog centra za rak iz Tokija.

Ovo nije prvi put da se pokazalo da ljudi s niskom razinom vitamin D imaju povećan rizik od raka, no zašto je to tako dosad nije bilo posve jasno.

U posljednjem istraživanju objavljenom u časopisu BJM, znanstvenici su motrili biološki aktivan oblik vitamin D u uzorcima krvi više od 30.000 sredovječnih osoba. Istraživanje je trajalo više od 16 godina.

Znanstvenici su se usredotočili na podatke o 3.301 pacijentu koji je u tom period obolio od raka i na podatke o 4.044 nasumično odabranih sudionika među kojima ih je 450 oboljelo od raka.

Nakon što su u obzir uzeti faktori poput dobi, spola, pušačkog statusa i povijesti obolijevanja od raka u obitelji, kao i sezonske promjene u dostupnosti vitamina D, znantveni tim je otkrio da su povećane razine tog vitamina povezane sa smanjenim rizikom od razvoja raka.

Znanstvenici su objavili i da nisu uočili razliku u učinku koji vitamin D ima s obzirom na spol osobe.

Što se pak vrsta raka tiče, istraživači kažu da je grupa ispitanika s najvećim unosom vitamina D imala čak 50 posto manje šanse da oboli od raka jetre.

Nešto slabiji efekt zabilježen je i kod raka dojke, dok za ostale vrste raka poput raka pluća, raka kolona i prostate nije ustanovljena direktna povezanost s unosom vitamina D.

Znanstvenici napominju i da je studija možda manjkava utoliko što su razine unosa vitamina D mjerene u fazi kad su ispitanici možda bili pažljiviji prema svojem zdravlju pa je i broj oboljelih od raka bio nešto manji.

Sophia Lowes iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kaže da iako studija sugerira povezanost unosa vitamin D i obolijevanja od raka kod azijske populacije, ta saznanja možda nisu posve primijenjiva na opću populaciju.

Lowes dodaje i da nije potpuno jasno ima li vitamin D direktan učinak na razvoj raka ili njegov manjak ukazuje na općenito lošije zdravstveno stanje.

‘Umjereno uživanje u suncu tijekom ljetnih mjeseci uz primjerenu zaštitu kože, opskrbit će ljude sasvim dovoljnom količinom vitamin D’, kaže Lowes.

Julia Newton-Bishop, profesorica dermatologije sa Sveučilišta Leeds kaže kako su nova saznanja u suglasju s prijašnjim istraživanjima koja su dokazala da vitamin D doista štiti od raka. Također, naglašava da se ova nova studija poklapa s prethodno izdanom preporukom o uzimanju 10 mikrograma vitamina D svakoga dana s obzirom da čitave godine nema sunca u istoj mjeri.

Newton-Bishop dodaje i kako je studija pokazala da vitamin D doista ima određeni učinak, no važnije je paziti da razina vitamin D ne bude preniska, nego nastojati razinu tog vitamin silno povećati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:34