DIJETA NA BRZAKA

Vjerovali ili ne: Brzo gubljenje težine ključ je dugotrajne vitke figure!

 womandeal.com
Žene koje gube 1,35 kilograma po tjednu imaju pet puta više šanse da im se kilogrami ne vrate, da uhvate ritam mršavljenja te da prije postignu željenu težinu

Brzo gubljenje težine na početku dijete mogao bi biti ključ u rješavanju viška kilograma jednom za uvijek, navodi posljednje istraživanje.

Osobe koje gube oko 1,35 kilograma tjedno imaju pet puta veću šansu da se skinuti kilogrami neće vratiti od osoba koje gube manje od pola od navedene težine, piše Telegraph. Nutricionisti su oduvijek bili podijeljeni koji je pristup dijeti bio najbolji dugoročno gledajući - brzo ili sporo skidanje kilograma.

Posljednje istraživanje, provedeno od znanstvenika na Sveučilištu Florida, proučavalo je hoće li sporo gubljenje mase na početku imati bolje rezultate od 'skidanja kila na brzaka'.

Proučavano je 262 srednjovječnih žena s viškom kilograma koje su šest mjeseci bile na dijeti koja ih je poticala da smanje unos kalorija i povećaju fizičku aktivnost. Cilj je bio u tjednu izgubiti nešto manje od pola kilograma.

Žene su nakon mjesec dana podijeljene u tri grupe ovisno o koliko su u prvom mjesecu izgubile.

'Najbrže' su gubile gotovo 1,35 kilograma po tjednu, 'srednje' između 0,22 i 1,35 dok su 'najsporije' gubile manje od 0,22 kilograma tjedno.

Istraživači su bilježili težinu žena i nakon šest te 18 mjeseci te otkrili kako su ispitanice koje su brže gubile kilograme u početku najviše i smršavile. Također, zadržale su ritam mršavljenja te na kraju uspjele dovesti težinu pod kontrolu.

Imale su pet puta veću šansu da postignu klinički značajnu brojku od 10 posto gubitka težine nakon 18 mjeseci za razliku od žena koje su u početku gubile manje kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32