NAJBOLJI RECEPT

VJEŽBANJE VAM NEĆE POMOĆI DA SMRŠAVITE Znanstvenici otkrivaju kako se najefikasnije boriti protiv pretilosti i dijabetesa

Split, 200814Tijekom plovidbe do Korcule mlade Madjarice iz Budimpeste Evi, Ildiko, Dori Gabriella i njihova instruktorica Ditta vrijeme su prikratile joga vjezbom na palubi trajekta Korcula. Madjaricama nije prvi put da borave u Hrvatskoj a vesele se sedmodnevnom joga odmoru u Prizbi na Korculi.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkic / CROPIX

Prekomjerna konzumacija šećera i ugljikohidrata, a ne nedostatak tjelovježbe, odgovorna je za porast pretilosti i dijabetesa, a rizik od zdravstvenh tegoba prijeti čak i osobama normalne tjelesne težine, tvrde znanstvenici.

AKo želimo umanjiti rizik od dijabetesa i drugih zdravstvenih tegoba, morali bi jesti masnoće i proteine, utvrdila je skupina stručnjaka uključujući južnoafričkog kardiologa, znanstvenika za sport i liječnika.

Zagovornici dijete siromašne ugljikohidratima koji su svoje istraživanje objavili danas u uvodniku Britanskog dnevnika za sportsku medicinu isti su stručnjaci koji su sudjelovali u kontroverznoj emisiji ABC-a 'Katalizator' u kojoj su govorili o ekstremnim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata u studenome prošle godine.

Tim Noakes i Steve Phinney optužili su prehrambenu industriju da koristi zastrašujuće taktike slične onima duhanske industrije koja poriče znanstvena istraživanja ne bi li uvjerila javnost da pušenje nije povezano s rakom pluća.

Najnovija istraživanja sugeriraju da je drastično smanjeni unos ugljikohidraa najučinkovitiji pristup za uklanjanje simptoma svih metaboličkih poremećaja i trebala bi biti osnovna strategija za liječenje dijabetesa. Oboljeli bi morali osjetiti poboljšanje zdravlja čak i u slučaju da izostane mršavljenje.

U članku se ističe da 40 posto osoba normalne težine mogu osjećati negativne posljedice zbog visokog unosa ugljikohidrata, popularnog načina prehrane u modernim društvima.

Zbog prekomjernog unosa šećera i ugljikohidrata prijeti im rizik od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, masne jetre i srčanih bolesti, pa čak i ako nije riječ o pretilim osobama.

Prehrana s malo ugljikohidrata i puno masnoća, koju zagovaraju stručnjaci, prisiljava organizam da sagorjeva masnoću kao izvor energije, a ne glukozu. Ovaj proces sagorijevanja se naziva ketoza.

Mnogi koji su isprobali ovakvu dijetu tvrde da u prvih nekoliko tjedana može uzrokovati simptome poput nadolaska gripe, letargije i drhtavice prilikom tjelovježbe.

Znanstvenici tvrde da bi prehrambenu piramidu valjalo preokrenuti te umjesto visokog unosa ugljikohidrata preporučivati vidok udio masnoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:03