STUDIJA S HARVARDA

VJEŽBATE KAO LUDI, ALI BEZ REZULTATA? Istraživanje otkriva: kako najefikasnije istopiti salo na trbuhu

 Instagram

Do sada ste već sigurno shvatili da koliko god trbušnjaka napravili ti centimetri sala koji su se nakupili na vašem struku tvrdoglavo tamo i ostaju. Te tvrdokorne masnoće ne odlaze tako lako, ipak, to ne znači da vježbanje uopće ne utječe na vaš trbuščić.

Naime, novo istraživanje proveli su znanstvenici s harvardove Škole narodnog zdravlja i zaključili da muškarcima koji dnevno naprave 20-minutni trening dizanja utega trbuh raste manje nego onima koji provode isto vrijeme znojeći se na kardio treningu.

- Trening snage ili, još bolje, kombinacija s aerobnim vježbama pomaže u skidanju trbušnog sala kod odraslih, a ujedno održava, odnosno povećava mišićnu masu - kazala je autorica istraživanja Rania Mekary, nutricionistica s Harvarda.

U studiju je bilo uključeno više od 10.000 muškaraca u periodu od 12 godina, a istraživanje je objavljeno u magazinu Obesity.

Gomilanje masnoće na struku posebno brine pošto je povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih bolesti. No, budući da je teško napasti samo to područje, najbolje rješenje je reducirati masnoću na cijelom tijelu.

- Ovo istraživanje naglašava važnosti treninga s utezima u smanjenju trbušnog sala, posebice među odraslim. Kako bi održali zdravu tjelesnu težinu i struk bez masti, bitno je spojiti vježbe s utezima i aerobne vježbe - kazao je profesor s Harvarda i koautor studije Frank Hu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:07