OZBILJNO UPOZORENJE

Vodeći njemački virolozi protiv covid potvrda: Ovo nije samo epidemija necijepljenih, ne uvodite pravilo ‘2G‘!

 Dimitar Dilkoff/AFP
Dvojica renomiranih stručnjaka protive se radikalizaciji epidemioloških politika kakve se naziru diljem Europe

Vodeći njemački virolozi na nož su dočekali najavu radikalizacije epidemiološke politike od strane odlazećeg kabineta Angele Merkel koji do daljnjega upravlja zdravstvenom krizom u iščekivanju ishoda koalicijskih pregovora o mogućoj novoj vladi. Kako izvještava Bild, nakon što je tehnički ministar zdravstva Jens Spahn uz kancelarkinu podršku zaprijetio postroženjem restrikcija za necijepljene građane, što bi uključivalo i uvođenje kontroverznog pravila '2G' na područjima s najvećom incidencijom zaraze, stručnjaci su upozorili da bi to bilo kontraproduktivno.

U Njemačkoj je trenutno na snazi pravilo '3G', što znači da je u većinu javnih ustanova i prostora poput kafića i frizerskog salona moguće ući isključivo uz covid potvrdu koja se pak može dobiti cijepljenjem, dokazom o preboljenju covida-19 ili negativnim testom koji se plaća iz vlastitog džepa. Pravilo '2G' isključilo bi negativan test kao mogućnost dobivanja covid potvrde čime bi se necijepljene građane de facto isključilo iz svih sfera života. Virolozi Jonas Schmidt-Chanasit i Hendrik Streeck oštro se protive pravilu '2G' kao i Spahnovoj karakterizaciji trenutnog stanja kao 'epidemije necijepljenih'.

Schmidt-Chanasit je za radijsku postaju Deutschlandfunk u subotu rekao da se svrhovitost pravila '2G' precjenjuje pojašnjavajući da ono zapravo vlasnicima tako ishođene covid potvrde pruža samo lažnu sigurnost. - Čak i ako znamo da je cijepljenima teže pokupiti virus, i oni se mogu zaraziti i zarazu prenositi. Nama stoga ne treba pravilo '2G' nego pravilo '1G'! Drugim riječima, trebali bismo testirati sve, bez obzira bili cijepljeni ili ne i bez obzira jesu li preboljeli covid, smatra ovaj virolog.

On nadalje navodi da bi se sveobuhvatno testiranje posebno trebalo primjenjivati na 'problematičnim mjestima' gdje ljudi ulaze u rizik. Dapače, on se zalaže za 'ofenzivu testiranjem', a usto negoduje zbog ranije odluke kojom je sredinom listopada ukinuto besplatno testiranje građana.

Virolog Hendrik Streeck dijeli njegovu skepsu prema pravili '2G'. U razgovoru za medijsku grupaciju RND rekao je da se cijepljene osobe počinju osjećati kao da više nisu dio pandemije te da ne predstavljaju nikakav rizik. - Drugi su problem necijepljeni, koji su potpuno isključeni iz društva pa je vjerojatnost da će biti testirani još manja. To nas pak može dovesti do novih žarišta zaraze. Ne dopustimo li necijepljenima da budu dio društva, oni će se sami međusobno organizirati pa će, primjerice, imati kućne proslave. U takvim uvjetima bilo kakva mogućnost kontrole kretanja zaraze u potpunosti prestaje, upozorio je Streeck.

I on se založio za povratak besplatnih testova koji su ukinuti s ciljem da se, otežavanjem života necijepljenima, poveća stopa procijepljenosti, no rezultati su zasad ograničeni.

Podršku dvojici renomiranih virologa dali su i vodeći liječnici, javlja Bild. Tako je čelnica Savezne udruge liječnika u javnozdravstvenom sustavu Ute Teichert u izjavi za medijsku grupaciju Funke rekla da što incidencija više raste, to raste i potreba za testiranjem cijepljenih uz necijepljene osobe na, primjerice, ulasku u domove umirovljenika ili zdravstvene ustanove. U tom je smislu pozdravila odluku ministara zdravstva saveznih pokrajina da se upravo to i učini u dijelu ustanova, ali ona zahtijeva da to bude sveobuhvatna odluka.

- Prijašnja jednakost cijepljenih, necijepljenih i oporavljenih mora se ponovno razmotriti, rekla je.

Upozorila je da cijepljene osobe virus mogu prenositi a da nisu ni svjesne da su zaražene, budući da cjepivo uspješno suzbija samu bolest pa imunizirani često nemaju nikakav simptom covida. - To treba više isticati u javnosti. Test nije kazna za cijepljene, nego samo dodatna mjera da se spriječe nove infekcije, dodala je.

Prva savezna pokrajina koja je najavila uvođenje pravila '2G' je Saska. Izvan Njemačke, zasad ga je odlučila primjenjivati Austrija, a prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, o tome bi u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije mogla razmišljati i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 21:12