StoryEditor
UPOZORENJE

VRHUNAC SEZONE EPIDEMIJE GRIPE, PRVA ŽRTVA JE 50-GODIŠNJI MUŠKARAC Tijekom prošlog tjedna dokazano je 120 slučajeva

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Epidemija gripe je na vrhuncu, a tim ili nešto jačim intenzitetom potrajat će tjednima. Komplikacija od ove teške sezonske bolesti ima, najčešća je upala pluća, a gripa je uzela i prvu žrtvu.

Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina, kojem je bilo dokazano da je bolovao od tog virusa.

Vladimir Draženović, virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da smo po intenzitetu na razini prošle sezone, koja je bila najjača u posljednjih dvadeset godina.

 - Prema podacima, samo prošlog tjedna dokazali smo 120 slučajeva gripe, što je dvostruko više nego u tjednu koji je prethodio. Od svih uzoraka koje smo analizirali, 46 posto bilo je pozitivno na gripu. O dolasku do ‘vrhunca’ gripe govorimo kada je to iznad 50 posto, a vrlo je vjerojatno da će se to postići ovaj tjedan - kaže Draženović.

Za razliku od prošle godine, kada je dominirao virus tipa B, ove godine hara isključivo tip A, s tome da je u 90 posto slučajeva riječ o pandemijskom obliku H1N1 (tzv. svinjska gripa),a u deset posto njih riječ je o podtipu H3N2.

Ta je činjenica pozitivna za 350 tisuća građana koji su se cijepili jer cjepivo ne sadrži jedan soj tipa B, pa je i zaštita u tom slučaju bitno veća.

- To što idemo prema vrhuncu gripe i ne znači mnogo jer vrhunac nije nešto što traje jedan dan. Lani je takav intenzitet vladao punih 13 tjedana - kaže Draženović.

Ipak, najveći broj oboljelih očekuje se za desetak dana, kad učenici ponovo sjednu u školske klupe, jer se u zatvorenom virus znatno brže širi.

Zato je važno poduzeti mjere prevencije poput pranja ruku i provjetravanja prostorija, ali i oni koji su zaraženi moraju preležati bolest, što radi sebe, što radi suzbijanja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:19