VODEĆI UZROK SMRTI

WHO: Rak dojke najčešći je oblik karcinoma prošle godine, nakon 20 godina dominacije raka pluća

Ilustracija za rak dojke
 -/Wavebreak/Profimedia
Procjenjuje se da je dijagnosticirano 2,3 milijuna novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 posto svih slučajeva karcinoma na svijetu

Rak dojke prestigao je rak pluća kao najčešći oblik karcinoma na svijetu, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Rak dojke sad je po prvi put najčešći rak na svijetu", rekao je Andre Ilbawi, specijalist za karcinom pri WHO-u na brifingu UN-a uoči Svjetskog dana borbe protiv raka u četvrtak.

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekla dva desetljeća, ali sad je na drugom mjestu, iza raka dojke i ispred raka debelog crijeva, rekao je Ilbawi.

Procjenjuje se da je prošle godine dijagnosticirano 2,3 milijuna novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 posto svih slučajeva karcinoma na svijetu, priopćio je WHO.

"Među ženama, rak dojke je najčešće dijagnosticirani rak i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu", dodaje se.

Ilbawi je istaknuo da pretilost kod žena povećava rizik za rak dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog vijeka, očekuje se da će karcinomi postajati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 milijuna novih slučajeva u odnosu na 19,3 milijuna u 2020., dodao je Ilbawi.

WHO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od raka posljedica pušenja, visokog indeksa tjelesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 02:40