REVIZIJA STUDIJA

WHO upozorava na proizvod kojeg mnogi upotrebljavaju u kontroli težine: ‘Ne pomažu dugoročno, čak i štete‘

Ilustracija

 Lea Paterson/Sciencephoto/Profimedia/Lea Paterson/sciencephoto/profimedia
Moglo bi doći do "neželjenih učinaka" povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti
Moglo bi doći do "neželjenih učinaka" povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti

Ljudi bi trebali izbjegavati korištenje alternativnih sladila kako bi kontrolirali težinu, poručili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Niskokalorični ili nimalo kalorični zaslađivači koriste se umjesto šećera za zaslađivanje hrane i pića i mogu se naći u proizvodima uključujući deserte i gotova jela, kolače, pića, žvakaće gume i pastu za zube.

Mnogi ljudi također dodaju takva sladila vlastitoj hrani i pićima kao alternativu šećeru.

Ali nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potiču ljude da ne koriste zaslađivače bez šećera (NSS) kao sredstvo za kontrolu težine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Konzumacija slobodnih šećera povezana je s povećanjem broja ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, kao i povećanjem broja sluč...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 21:10