TRAČAK NADE

WHO VIDI POTENCIJALE NEKIH TESTIRANIH LIJEKOVA ZA COVID-19 'Treba nam više podataka, ovo su nezgodni virusi protiv kojih je teško pronaći cjepivo'

 Ilustracija / Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak kako neki testirani lijekovi smanjuju težinu i trajanje covida-19 i da pokušava doznati više o četiri ili pet onih koji najviše obećavaju.

UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi predvodi globalnu inicijativu za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva, testova i lijekova za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje covida-19, respiratorne bolesti od koje je oboljelo 4,19 milijuna ljudi.

- Imamo neke lijekove koji u vrlo ranoj fazi ispitivanja smanjuju težinu i trajanje bolesti, ali nemamo ništa što može ubiti i zaustaviti virus - rekla je glasnogovornica Margaret Harris na brifingu za novinare.

- Neki od njih pokazuju potencijalno pozitivne rezultate, ali treba nam više podataka da bismo sa stopostotnom sigurnošću mogli reći da je jedan lijek bolji od drugog - dodala je.

Harris nije navela o kojim se lijekovima radi. Američka biotehnološka tvrtka Gilead Science Inc nedavno je objavila da je njezin antivirusni lijek remdesivir poboljšao stanje kod nekih pacijenata i skratio trajanje bolesti.

Rekla je da treba biti oprezan kad je riječ o očekivanjima od cjepiva, jer su koronavirusi "jako nezgodni virusi protiv kojih je teško pronaći cjepivo".

Trenutačno se razvija više od stotinu različitih cjepiva za covid-19, od kojih su neka u kliničkoj fazi ispitivanja.

WHO je u travnju procijenio da će za pronalazak cjepiva trebati najmanje dvanaest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:13