ISTRAŽIVANJA NEMA DOVOLJNO

ZA VAŠ MAMURLUK NEMA LIJEKA JER SE NE ZNA ŠTO GA TOČNO UZROKUJE Svaki je mamurluk subjektivan i ovisi o nizu faktora koji su specifični za svaku osobu

 Profimedia, Alamy

Kada je riječ o liječenju mamurluka, uglavnom ste prepušteni sami sebi. "Kako nitko ne zna što točno uzrokuje mamurluk, za njega nemamo dobar lijek", rekao je za Time Ed Boyer, toksikolog iz bostonske bolnice Brigham i žene.

Quartz piše da postoji teorija da se poslije uživanja u alkoholu osjećamo loše jer se prilikom razgradnje alkohola u krvotok pušta još snažniji kemijski spoj te da nam je od njega loše. Kongeneri - tvari nastale tijekom fermentacije alkoholnih napitaka koje mu daju boju i okus - također igraju ulogu u mamurluku. Dehidracija, dakako, ne pomaže.

Općenito gledano, mamurluk se zbog svoje, često neopipljive prirode, relativno malo istraživao.

"Mamurluci su jako subjektivni i uvjetovani", kaže Sydnee McElroy, liječnica iz Zapadne Virginije i voditeljica Sawbonesa, podcasta koji se bavi medicinskom poviješću. U epizodi u kojoj su McElroy i njezin muž Justin, drugi voditelj Sawbonesa, razgovarali o svim načinima na koje su liječili mamurluke, supružnici su ustanovili da je mamurluke teško istraživati budući da je praktički nemoguće isti mamurluk rekreirati.

"Morali biste osigurati da su dvije osobe popile istu količinu istog alkoholnog pića te da su ga na isti način obradile u svom tijelu. Problem je što nitko ne obrađuje alkohol na isti način. Puno faktora utječe na način na koji svaka osoba obrađuje alkohol - od genetike do konstitucije", rekla je McElroy.

To dakako nije spriječilo istraživače da pokušaju otkriti kako se najbolje boriti protiv mamurluka.

Jedna mala studija provedena 2015. godine otkrila je da sok od korejske kruške pomaže pri liječenju, dok je u lipnju prošle godine američka Agencija za hranu i lijekove odobrila upotrebu biljnog dodatka prehrani kojim bi se trebali moći ublažiti simptomi mamurluka. No, to nije lijek o kojem mnogi sanjaju već se zapravo radi samo o još jednom vitaminu.

Bez obzira na to što ne postoji lijek za mamurluk, može ga se značajno ublažiti.

Nakon uživanja u alkoholu, a prije spavanja, obavezno popijte puno vode ili bilo kakve tekućine koja sadrži elektrolite - sportska pića su najbolja opcija. Ako vas nakon konzumacije alkohola boli glava, prije spavanja obavezno popijte neki od lijekova protiv bolova na bazi ibuprofena. No, kako ibuprofen razrjeđuje krv, postoji mala mogućnost da ćete razviti unutarnje krvarenje pa provjerite prije uzimanja lijeka smijete li ga piti.

Osim toga, možete uvijek popiti još jedno piće, međutim to nije dugoročno rješenje. Kao dobar lijek može poslužiti i lako probavljiv obrok, a nije loše i malo odspavati budući da uzimanje alkohola često poremeti dnevni ritam osobe. Neki ljudi se kunu da rigorozna fizička aktivnost može pomoći, međutim Boyer kaže da aktivnost ne mora biti intenzivna već da samo treba biti aktivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:34