PREPORUKE WHO-A I CDC-A

Za zaštitu od omikrona najbolje bi bilo nositi maske FFP2! Ako ih nema, onda barem 2 medicinske ili obične u još više slojeva

 Christof Stache/AFP
Uz preporuku cijepljenja i booster dozom, prozračivanja i držanja distance, nošenje maski u zatvorenim prostorima postaje imperativ

Ugroza od omikrona, novog soja koronavirusa koji se zasad pokazao zaraznijim od delte, potaknula je Svjetsku zdravstvenu organizaciju na aktualizaciju osnovnih epidemioloških mjera ne bi li se usporilo širenje infekcije.

Među ostalim, uz preporuku cijepljenja i booster dozom, prozračivanja i držanja distance, nošenje maski u zatvorenim prostorima postaje imperativ. Naime, od početka pandemije kad se vjerovalo da maske i nisu neka zaštita od prijenosa bolest, istraživanja su pokazala da one ipak značajno pomažu u smanjenju širenja infekcije. I dok je u početku nestašica maski - od onih običnih medicinskih do tzv. FFP2 - gotovo onemogućavala tu vrstu zaštite, situacija se značajno promijenila. Danas su maske široko dostupne, a i cijena im je bitno pala tako da su postale dio dnevne rutine.

I američki CDC nedavno je ažurirao svoje smjernice o uporabi zaštitnih maski i preporučuje, ako je to moguće, dok se ne bude znalo više podataka o omikronu, da se što više koriste maske FFP2 (N95 u SAD-u) koje filtriraju zrak koji se udiše i izdiše. Naime, američke maske koje nose oznaku N95 filtriraju 95 posto ili više čestica veličine 0,3 mikrometara i temeljna su zaštita od bakterija i virusa u zraku. Ekvivalent toj maski u Europi je maska FFP2, koja filtrira oko 94 posto čestica aerosola pa je zapravo jednako učinkovita.

No, i ako FFP2 nije dostupna, moguća je zaštita drugim vrstama maski koje će vjerojatno biti manje učinkovite, ali i dalje će biti značajno bolja zaštita od ikakva pokrivala za usta i nos. Naime, CDC također preporučuje nošenje dvije medicinske maske ili pak višeslojne platnene maske koje moraju dobro prianjati na lice. Dakako dodatno je upozorenje CDC-a da se pazi gdje se odnosno od koga se kupuju maske jer na tržištu postoje i one koje ne zadovoljavaju osnovne standarde sigurnosti i učinkovitosti pa se treba osloniti na provjerene proizvođače.

Da bi zaštitne maske trebalo nositi i na otvorenom tijekom zime osobito u svjetlu omikron varijante virusa, preporučuju i znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu koji su utvrdili da maske, ne samo FFP2, smanjuju stopu prijenosa infekcije covida-19 za 53 posto. Naime, osobe koje su zaražene, koje mogu biti i asimptomatske, a nose masku širit će u okoliš 80 posto manje virusa, a oni koji su mu u blizini i također nose maske udisat će ih 50 posto manje. Dakle, maske značajno bolje štite od infekcije i na otvorenom negoli samo distanca, čak i veća od dva metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 10:34