NEUGODNA BAKTERIJA

ZABORAVITE JAJA I MESO, OVO SU NAJVEĆI IZVORI ZARAZE SALMONELOM Hrana životinjskog porijekla čini tek manji dio zaraze, evo što savjetuju stručnjaci

 Profimedia, Alamy

Premda je većina uvjerena da će se zaraziti salmonelom iz jaja ili mesa, stvarnost je posve drugačija. Hrana životinjskog porijekla čini tek mali dio zaraza ovom bakterijom, a puno veći postotak uzrokuju zelene biljke.

Kako piše portal Popular Science, dobra je vijest da jaja i meso nisu jedini krivci za probavne probleme, no loša je vijest da se ni ne može puno učiniti kako bi se izbjegle još opasnije namirnice s patogenima. Sushi, nedovoljno kuhano meso i sirova jaja samo su kap u moru namirnica koje prenose salmonelu i čine 21,8 posto uzroka zaraze.

Manje je poznato da salmonelu često prenosi lisnato zeleno povrće, ali i biljke iz porodice tikvovki u što spadaju dinje, buće i bundeve, krastavci itd. Te dvije vrste biljaka odgovorne su za 28% zaraza prema Američkom centru za kontrolu bolesti. Običan paradajz koji ćete sa zadovoljstvo zagristi također možda nosi ovu bakteriju.

Znanstvenici Centra za kontrolu bolesti proveli su opširnu analizu svih zabilježenih slučajeva zaraze od 1998. do 2008. Otkrili su da lisnato zeleno povrće uzrokuje najviše probavnih problema kod Amerikanaca, no piletina je i dalje najubojitija. Naime, premda će se zaraza lakše proširiti zbog nedovoljno opranog povrća, bakterije koje se na njima zadržavaju nisu toliko opasne kao one kojima je zaražena primjerice piletina. Taj tip salmonele ima puno gore simptome i češće smrtne ishode.

Stručnjaci naglašavaju da ovo ne znači da ne treba biti oprezan s mesom ili jajima te da ih i dalje treba adekvatno termički obrađivati. Sa salatom to, nažalost, ne možete učiniti, a voda neće isprati sve bakterije. No, treba imati na umu da većinu patogena ubiju kemikalije koje se koriste u proizvodnji hrane pa salata iz dućana ne bi trebala biti zaražena.

Osim termičke obrade stručnjaci savjetuju dobro pranje namirnica i čuvanje u hladnjaku jer i niske temperature ubijaju bakterije. Adekvatna obrada, barem što se mesa tiče, podrazumijeva dobru termičku obradu primjenom temperature od najmanje 70 stupnjeva Celzijusovih u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2022 01:26