NEUGODNA BAKTERIJA

ZABORAVITE JAJA I MESO, OVO SU NAJVEĆI IZVORI ZARAZE SALMONELOM Hrana životinjskog porijekla čini tek manji dio zaraze, evo što savjetuju stručnjaci

 Profimedia, Alamy

Premda je većina uvjerena da će se zaraziti salmonelom iz jaja ili mesa, stvarnost je posve drugačija. Hrana životinjskog porijekla čini tek mali dio zaraza ovom bakterijom, a puno veći postotak uzrokuju zelene biljke.

Kako piše portal Popular Science, dobra je vijest da jaja i meso nisu jedini krivci za probavne probleme, no loša je vijest da se ni ne može puno učiniti kako bi se izbjegle još opasnije namirnice s patogenima. Sushi, nedovoljno kuhano meso i sirova jaja samo su kap u moru namirnica koje prenose salmonelu i čine 21,8 posto uzroka zaraze.

Manje je poznato da salmonelu često prenosi lisnato zeleno povrće, ali i biljke iz porodice tikvovki u što spadaju dinje, buće i bundeve, krastavci itd. Te dvije vrste biljaka odgovorne su za 28% zaraza prema Američkom centru za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 01:47