KAD MOZAK MORA RADITI 100 NA SAT

ZABORAVITE NA DOSADNE I NEZDRAVE GABLECE NA POSLU Američki liječnik savjetuje kako malim i zdravim obrocima povećati koncentraciju

Bio početak ili kraj radnog tjedna, na poslu nas gotovo svaki dan u nekom trenutku uhvati nesnosan umor. Ponedjeljak nam je težak jer je eto – ponedjeljak, utorak jer je tek utorak, srijeda jer 'gdje je tek petak', u četvrtak nam je već dosta svega, a u petak smo izmoždeni i razmišljamo o otkazivanju pića kojeg smo zakazali nakon posla.

Doktor Mike Dow, autor knjige The Brain Fog Fix, otkriva pomoću kojih namirnica možete trenutno razbistriti um i vratiti koncentraciju. Vjerovali ili ne, riječ je o grickalicama koje imaju moć poboljšati cjelokupne kognitivne funkcije vašeg mozga te potaknuti pozitivno raspoloženje.

Doktor Dow savjetuje da radni dan započnete uživajući u grčkom jogurtu obogaćenom orasima i bobičastim voćem. Zahvaljujući probioticima koji potiču pozitivne i opuštajuće neurotransmitere u mozgu, ta kombinacija značajno umanjuje osjećaj anksioznosti. Orasi također utječu na dobro raspoloženje, baš kao i bobičasto voće koje slovi za jak antioksidans te pospješuje normalan rad moždanih funkcija.

Kad vas pred kraj radnog vremena ulovi glad, nemojte posegnuti za čipsom koji skrivate u ladici. Osvježite svoj um i produljite produktivnost zdravim obrokom koji će sadržavati brokulu i crvenu papriku s humusom. Dr. Mike Dow napominje kako prerađene i nezdrave grickalice poput čipsa, smokija i sl. umanjuju koncentraciju i 'uspavljuju' kognitivne funkcije, dok spomenuti obrok čini upravo suprotno te vam daje osjećaj bistrine nužan za kvalitetno privođenje radnog dana kraju. Tajna pozitivnog učinka ovih namirnica je u C vitaminu koji održava razinu kortizola u organizmu te zdravih masti koje vas opskrbljuju energijom.

Svi koji rade kasne smjene znaju u kolikoj je mjeri naporan večernji rad. Osjetite li tada glad i pojedete veliki i, ne lažimo si, ukusan sendvič, sve što ćete najvjerojatnije poželjeti je sklupčati se na kauču i gledati film. No, surova stvarnost je da sjedite na uredskom stolcu i da vas očekuje još nekoliko sati predanog rada. Vratite koncentraciju u trenu hranjivim večernjim obrokom koji preporučuje Dr. Dow: svježa banana u kombinaciji s pistacijama izvrstan je i zasitan mali obrok koji vas neće dodatno umoriti. Banane i pistacije sadržavaju B6, neophodan vitamin čija je zadaća, među ostalim, proizvodnja serotonina, neuroprijenosnika koji se povezuje s osjećajem zadovoljstva. Ispijete li prije odlaska kući čaj od kamilice, osigurali ste si ugodan i miran san kao izvrstan temelj za novi radni dan pred vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:26