JAKA BOL

ZABRINJAVAJUĆI PODACI NOVE STUDIJE Operacije mandula kod odraslih: komplikacije su češće no što se mislilo

Čak 20 posto onih kojima se u odrasloj dobi uklanju mandule, dožive komplikacije, pokazala je nova studija. Ovaj postotak znatno je viši nego što u prijašnjim istraživanjima, kažu istraživači u stručnom časopisu Otolaryngology: Head and Neck Surgery.

Od pacijenata koji dožive komplikacije, 10 posto završi u hitnoj sužbi, a oko 1,5 posto njih bude hospitalizirano. Unutar 14 dana od zahvata, šest posto pacijenata s komplikacijama liječeno je zbog krvarenja, dva posto zbog dehidracije, a 11 posto zbog jake boli boli u nosu i grlu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Podaci iz ove studije nude važan novi pogled na tonzilektomiju kod odraslih. Većina istraživanja ovog zahvata orijentira se na djecu jer je tonzilektomija u cijelom svijetu najčešća u dječjoj dobi. Tada je zahvat bitno jednostavniji, a o problemima nakon vađenja mandula kod odraslih više je pričica, urbanih legendi i rasprava na forumima, nego znanstvenich podataka.

- Malo se zna o rizicima i sigurnosti tonzilektomije kod odraslih osoba. Malo je bilo kvalitetnih podataka - kaže autor studije Dennis Scanlon u objavi za medije - A pacijenti ih moraju dobiti prije zahvata. Moraju znati sve rizike i koristi što je definitivno nedostajalo kod ovako čestog zahvata, kakav se obavlja već desetljećima. Isto tako, moraju ih znati i liječnici.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:12