NOVA STUDIJA

ZAŠTO DJEVOJKE SVE RANIJE ULAZE U PUBERTET? Rezultati istraživanja šokirali su znanstvenike

Već je dokazano da je konzumacija zaslađenih pića povezana s povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2, no nova studija pokazuje da će djevojčice koje često piju zaslađene napitke vjerojatno dobiti menstruaciju ranije od onih koje ne piju slatka pića, čime potencijalno raste rizik i za obolijevanje od raka dojke.

Istraživački tim na čelu s Karin Michels, profesoricom na Harvard Medical School u Bostonu, objavio je rezultate istraživanja u magazinu Humana reprodukcija. Prema njima, oko polovice američke populacije svakodnevno pije slatke napitke, uključujući i oko 60 posto mladih žena, čak i djevojčica i djevojaka u dobi od 2 do 19 godina.

Praćeno 5500 djevojčica

Ova studija prva direktno povezuje potrošnju slatkih pića s preranom prvom menstruacijom. Prof. Michels i njezin tim pratili su 5583 djevojčica u dobi od 9 do 14 godina.

Najviše 2 čaše na tjedan

Na početku studije koja je počela 1996. godine nijedna djevojčica nije imala menstruaciju. Do 2001. godine 159 djevojčica, odnosno njih tri posto, dobilo je menstruaciju. Tijekom pet godina djevojke su ispunjavale upitnik o prehrani, o količini potrošnje slatkih pića, kao i onih koja sadrže dodane šećere (saharoza, glukoza, kukuruzni sirup). Istraživači su otkrili da su djevojke koje su pile više od 1,5 čaša zaslađenog pića na dan dobile menstruaciju 2,7 mjeseci ranije od onih koje su pile dvije ili manje čaša takvih pića tjedno.

Otkriveno je da djevojke u dobi od 9 do 18,5 godina koje piju više od 1,5 čaša slatkog pića svaki dan imaju 24 posto veću vjerojatnost za početak menstruacije u sljedećih mjesec dana od djevojaka koje piju dva ili manje slatkih pića tjedno. Sve u svemu, djevojčice koje su pile najviše slatkih napitaka dobile su menstruaciju u dobi od 12,8 godina, dok su one koje su pile najmanje dobile menstruaciju sa 13 godina.

Viši glikemijski indeks

Ovi su rezultati važni u kontekstu razumijevanja ranijeg puberteta među djevojkama.

- Slatka pića imaju veći glikemijski indeks nego prirodno slatka pića, što može izazvati porast razine inzulina. Povećanje koncentracije inzulina može dovesti do povećanja koncentracije spolnih hormona, što može izazvati raniju menstruaciju - kažu znanstvenici. Otkriće zabrinjava stoga što je ranija menstruacija povezana s povećanim rizikom od raka dojke, prema procjenama za pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:30