NAPREDAK ZNANOSTI

ZAŠTO NEKI MUŠKARCI UMIRE RANIJE? Y kromosom nosi tajnu smrti, krvnim testom moći ćete predvidjeti...

 uhaweb.hartford.edu

Muški Y kromosom bi mogao imati značajnu ulogu u produžavanju života muškaraca, kao i u sposobnosti njihovog organizma da se bore protiv karcinoma.

U studiji koju je provelo Švedsko Sveučilište znanstvenici su kroz godine proučavali 1.153 starija muškarca. Pokazalo se da oni koji su izgubili dio Y kromosoma u prosjeku žive kraće 5.5 godina.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Žene u europi inače žive čak 7.5 godina duže od muškaraca, u prosjeku. Razlog tome još nije u potpunosti utvrđen. Žene nemaju Y kromosom, one imaju imaju dva X kromosoma.

Znanstvenici su procijenili koliko je krvnih stanica bilo povezano s gubitkom Y kromosoma kroz proces starenja (pročavali su muškarce između 70 i 84 godine).

Muškarci kod kojih je zabilježen značajan gubitak Y kromosoma umrli su ranije, navodi se u studiji.

'Mnogi misle da Y kromosom sadržava samo gene koji određuju spol i produkciju sperme', objašnjava koautor studije Jan Dumanski sa Sveučilišta u Uppsali.

'Zapravo, ti geni imaju i druge važne funkcije, kao što je očito uloga spriječavanja nastanka tumora'.

Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer geni u Y kromosomu onemogućavaju krvne stanice da pomažu organizmu u izgradnji imunološkog sustava - u kojem taj sustav onda detektira i uništava stanice tumora kako bi spriječio nastanak karcinoma.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ovo otkriče znači da bi jednostavnim krvnim testom ubuduće bilo moguće pomoći u prepoznavanju onih muškaraca koji su izloženiji riziku obolijevanja od karcinoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:18