STOPIRAN PROCES

Zaustavljeno testiranje cjepiva za koronu nakon što je jedan sudionik dobio ‘neobjašnjivu bolest‘

Neželjeni događaji su ‘očekivani dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega‘, kažu iz kompanije Johnson & Johnson
 Ilustracija/Georgiy Zimarev

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je u ponedjeljak da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

- Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19, uključivo kompletno ispitivanje u fazi 3, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog pacijenta - stoji u priopćenju tvrtke.

Taj prekid doveo je do zatvaranja sustava online prijava kojima su se tražili sudionici za fazu 3, a sazvan je i neovisan odbor za sigurnost pacijenata.

Neželjeni događaji su "očekivani dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega", kažu iz Johnson & Johnsona.

Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi je li neželjeni događaj povezan s lijekom ili cjepivom koji se procjenjuju i je li moguće nastaviti ispitivanje.

Dobrovoljce za fazu 3 Johnson & Johnson počeo je tražiti krajem rujna, kako bi dobio ukupno 60.000 sudionika na više od 200 mjesta u SAD-u i u drugim zemljama, objavila je kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.

Ispitivanja su se osim u SAD-u odvijala u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici.

Johnson & Johnson je 10. tvrtka u svijetu koja je došla do treće faze kliničkog ispitivanja.

Kompanija nije objavila druge pojedinosti, ali je izvijestila da su neki sudionici primali placebo te da tek treba utvrditi što je primao dobrovoljac koji se razbolio.

Podsjetimo, u rujnu je bilo prekinuto i kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 koje su razvijali AstraZeneca i Sveučilište Oxford. To se ispitivanje smatralo jednim od onih koja su najviše obećavala, a također je prekinuto nakon što je britanski sudionik razvio neobjašnjive nuspojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2020 08:10