INTENZIVNA TERAPIJA

‘Zbog depresije nisam izlazila iz kuće, lijekovi mi nisu pomagali, a onda mi se zbog novog tretmana život promijenio‘

Ketamin; ilustracija

 Tristan Reynaud/Sipa Press/Profimedia/Tristan Reynaud/sipa Press/profimedia
Nova klinika otvara se u Melbourneu, a pacijentima s teškim oblikom depresije ondje će intravenozno davati male doze ketamina

U australskoj saveznoj državi Victoriji uskoro se otvara prva javna klinika u kojoj će biti moguće liječiti depresiju ketaminom, piše Vice.

Nova klinika za Napredne intervencije kod poremećaja raspoloženja otvara se u Kraljevskoj bolnici u Melbourneu, a pacijentima s teškim oblikom depresije ondje će intravenozno davati male doze ketamina. U početku će godišnje tretirati do 50 pacijenata, a kasnije, kad budu osigurali dodatna sredstva, nadaju se proširiti program.

Voditelj Odsjeka za psihijatriju na Sveučilištu Melbourne i ravnatelj nove klinike, profesor Chris Davey, kaže kako većina pacijenata koji će biti tretirani ne reagira na uobičajene antidepresive, a neki su se depresije pokušali riješiti čak i elektrokonvulzivnom terapijom (elektrošokovima).

‘Postoji grupa pacijenata koja je pokušala mnogo različitih stvari i ništa im nije pomoglo, a pate od vrlo ozbiljne depresije‘, kazao je profesor Davey.

‘Oni zbog depresije ne mogu raditi, ona utječe na njihovu sposobnost brige o sebi samima i na odnose s obitelji i prijateljima. Ovaj postupak pokušat će to promijeniti.‘

Profesor Davey kaže kako je antidepresivima ponekad potrebno četiri ili šest tjedana da bi proradili, no ketamin donosi trenutačno olakšanje.

Negativna je strana što pozitivni učinci traju samo otprilike tjedan dana nakon uzimanja jedne doze, ili mjesec dana kako je pokazala jedna studija iz 2019. godine, no ako bi pacijent uzeo šest doza u tri tjedna to bi moglo biti dovoljno za određeni mentalni reset koji bi mogao biti okidač za potpuni oporavak.

Nekim pacijentima već su dane početne doze, a jedna od prvih pacijentica bila je 59-godišnja žena koja pati od depresije još od tinejdžerskih dana. Stanje joj se dodatno pogoršalo nakon rođenja prvog djeteta i nakon što joj je dijagnosticirana multipla skleroza u dobi od 28 godina. Otkako je krenula na tretmane ketaminom, kaže kako joj se život posve promijenio.

‘Kad sam u depresiji, ne želim napuštati kuću‘, kaže. ‘No nakon ovog tretmana mogla sam izlaziti s prijateljima, odlaziti u kupovinu i uživati u životu. Nakon tretmana osjećam se potpuno opušteno.‘

Nakon što je završila prvu intenzivnu terapiju u trajanju od tri tjedna, sada će svakih 10 dana primati male doze ketamina. Inače, na području čitave Australije ovo je već treća klinika koja pacijentima nudi ketamin, nakon bolnice Royal Prince Alfred u Sydneyu i bolnice Gold Coast u Queenslandu.

Sve je više istraživanja koja dokazuju da je ketamin učinkovita terapija za ozbiljnu depresiju. Studija Sveučilišta New South Wales i Instituta Black Dog provedena u srpnju pokazala je da je 20 posto pacijenata koji su primili tretman ketaminom kazalo kako nakon četiri tjedna više uopće ne pate od kliničke depresije.

Ali, profesor Davey je također rekao da to nije ništa ‘novo ili radikalno‘ te da je Australija još daleko iza ostatka svijeta u prihvaćanju ketamina kao oblika liječenja.

‘Prva studija objavljena je 2000. godine. Dakle, to je bilo prije 23 godine. Frustrira me što se o ketaminu govori kao o novom obliku liječenja i eksperimentalnoj terapiji, a imamo već 23 godine dokaza,‘ rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:53