ŠTETNI UŽITAK

Zbog iPoda i mp3 playera oštećenja sluha kod djece veća su za 30 posto

Europska komisija, zgranuta podacima, upozorava da bi u budućnosti 10 posto tridesetogodišnjaka moglo biti osuđeno na nošenje pomoćnog aparatića za sluh

ZAGREB, LONDON - Nedavno istraživanje o utjecaju popularnih glazbenih uređaja poput iPoda i mp3-ja na sluh kod mladih došlo je do šokantnih podataka koji su pokazali da je korištenje istih u posljednjih 20 godina pridonijelo gubitku sluha čak 30 posto. Od 2005. do 2006. godine je, naime, jedan od pet adolescenata imao neki oblik oštećenja sluha, što je za navedeni postotak više nego u istraživanjima provedenim između 1988. i 1994. Iako je ispitivanje provedeno na američkim tinejdžerima, smatra se da mladi u razvijenim državama pate od istog problema.

Neistraženo područje

Snažan zvuk koji dopire iz slušalica, zajedno s drugim izvorima glasne muzike djelomično je okrivljen za povećani gubitak sluha kod djece, a bostonska studija usporedbom podataka iz posljednjih 20 godina uvidjela je da je taj problem s vremenom sve izraženiji. Dok je krajem 80-ih 15 posto mladih od 12 do 19 godina imalo oštećenja sluha, prije pet godina na isti se problem žalilo već 20 posto adolescenata, a nedavni podaci porasli su za još neželjenih deset posto. Gubitak sluha kod mladih još uvijek je djelomično neistraženo područje, no stručnjaci tvrde da je izlaganje glasnoj glazbi zasigurno jedan od rizika, dok su za potpuno objašnjenje problema potrebna daljnja istraživanja.

Treba biti umjeren

Europska komisija, zgranuta podacima, upozorava da bi u skorašnjoj budućnosti čak deset posto 30-godišnjaka moglo biti osuđeno na nošenje pomoćnog aparatića za sluh ako se ne prestanu izlagati glasnom zvuku koji iz slušalica.

Prema preporuci stručnjaka, da bi sačuvali potpuni sluh, ljubitelji iPoda ne bi ga trebali korisi više od 60 minuta dnevno i ne na višoj razini od 60 posto maksimalog zvuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:46