ETILEN OKSID

Zbog kancerogenog pesticida u sezamu s tržišta povučeni neki proizvodi iz Tvornice zdrave hrane

Povučeni proizvodi
Obavijest se odnosi isključivo na proizvode sa navedenim podacima, a detalji o opozivu dostupni su stranicama trgovine

Zbog povećane količine etilen oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji hamburgera Ministarstvo poljoprivrede s tržišta je povuklo "Hamburger pecivo bez glutena" njemačke tvrtke Schnitzer.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je obavijestilo potrošače o opozivu "Hamburger peciva Bez glutena - Organska 125g, Schnitzer".

Riječ je o proizvodu s rokovima trajanja 27. siječnja, zatim 3., 6., 10., 17., i 24. veljače, 1., 3., 7., 14., 21, i 28. ožujka te 7., 12. i 15. travnja ove godine.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Nije sukladan ni s izmjenom Direktive Vijeća i Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, kažu u Ministarstvu.

Riječ je o proizvodu njemačke tvrtke Schnitzer GmbH & Co.KG iz Offenburga, a na hrvatsko tržište ga stavlja Galleria internazionale iz Zagreba.

S polica skinut i sezam Nutrigolda

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak o opozivu indijskih sjemenki sezama Nutrigold i mješavine sjemenki (suncokret, lan, sezam) Nutrigold, sve od 750 grama, zbog povećane količine etilen oksida.

Riječ je o sjemenkama sezama Nutrigold, s oznakom LOT: OEI-1914 i rokom trajanja do veljače 2021. i mješavini sjemenki (suncokret, lan, sezam) Nutrigold, s oznakom LOT: 202101 i rokom do siječnja 2021., stoji u priopćenju.

Sjemenke sezama i mješavinu sjemenki Nutrigold na tržište stavlja Galleria internazionale d.o.o., kroz prodavaonice Tvornica zdrave hrane, a dobavljač je zagrebački Infinitiv d.o.o.

Obavijest se odnosi isključivo na sezamove sjemenke sa gore navedenim podacima, a detaljniji podaci o opozivu dostupni su na stranicama Tvornica zdrave hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 19:38