WHO UPOZORAVA

Zbog korone milijuni djece u opasnosti: Sva druga cijepljena su stala, ospice bi mogle buknuti

 Jon Cherry/AFP
Jedan od problema je i prekid u lancu opskrbe. UNICEF je prošle godine mogao distribuirati samo 2,01 milijardu cjepiv

Otprilike 228 millijuna ljudi u svijetu, većinom djece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi cijepljenja zaustavljeni zbog pandemije covida-19.

U pedeset zemalja svijeta se, primjerice, ne provode cijepljenja protiv ospica, dječje paralize ili žute groznice, objavili su WHO i UNICEF.

Ospice su bile prijetnja i prije pandemije koronavirusa, no sada zbog toga milijuni djece nisu cijepljeni protiv te vrlo zarazne bolesti.

"Pandemija je pogoršala otprije lošu situaciju", kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Jedan od problema je i prekid u lancu opskrbe. UNICEF je prošle godine mogao distribuirati samo 2,01 milijardu cjepiva, u usporedbi s 2,29 milijardi u 2019. godini.

WHO i UNICEF su stoga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 posto svih maloljetnika u svijetu dobije cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dječje paralize.

To bi trebalo spriječiti 50 milijuna smrti do 2030. godine.

Ove dvije UN-ove agencije pozivaju bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje cjepiva i financiraju kampanje cijepljenja stanovnika do kojih je teško doprijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:13