NESTAŠICA

Zbog velike potrošnje Hrvatima sve do 25. ožujka u ljekarnama neće biti dostupan popularni lijek za smirenje!

Ilustrativna fotografija 

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix
Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe

Najveća domaća farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje, i to zbog “neočekivano povećane potrošnje”, piše Danica.hr.

Kako navode u riječkoj tvrtki Jadran galenski laboratorij, došlo je do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Razlog je neočekivano povećana potražnja. U JGL-u navode da lijeka neće biti na tržištu do 25. ožujka.

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.

Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja.

Sanval pripada skupini lijekova koji se zovu hipnotici, a pomaže kod spavanja. Sanval se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem u odraslih.

Kad je riječ o psihofarmacima, lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika).

U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239). Najmanje lijekova za smirenje troši se u županijama na Jadranskoj obali, prije svega u istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:46