TAJNA MLADOSTI

ZDRAV NAČIN ŽIVOTA MOŽE PREOKRENUTI PROCES STARENJA Znanstvenici otkrili što produljuje život

Istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna prehrana s puno voća i povrća, te bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu produljiti životni vijek vaših stanica

Zdrav način života može ne samo usporiti proces starenja, već ga čak i preokrenuti. Naime, istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna prehrana s puno voća i povrća, te bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu produljiti životni vijek vaših stanica.

Zdrav život doista utječe, utvrdili su znanstvenici, na duljinu telomera , malenih vršaka na krajevima kromosoma koji štite od procesa starenja. Telomeri se skraćuju dok starimo, a njihovim skraćivanjem povećava se rizik od srčanih bolesti, demencije, dijabetesa, raka i raznih infekcija. Zdravim načinom života možemo pak utjecati na produljenje telomera.

Do tog su nalaza došli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Francisku koji su proučavali dvije skupine muškaraca oboljelih od raka prostate. Jednu skupinu su ostavili da živi dotadašnjim načinom života, a druga je skupina prošla potpuni "make-over" načina života pod nadzorom liječnika, nutricionista i psihologa.

Nakon pet godina zdrave prehrane, vježbanja joge, laganih šetnji i savjetovanja, njihovi telomeri produljili su se za 10 posto, preokrenuvši prirodni proces starenja. U drugoj skupini, koja je nastavila po starom, telomeri su se skratili za oko tri posto.

Što se tiče raka prostate, situacija je u obje skupine bila podjednaka, no produljenje telomera znanstvenicima pod vodstvom prof. Deana Ornisha je otvorilo nove vidike. Njihov nalaz objavljen je u znanstvenom časopisu Lancet Oncology .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58