PRISUTAN U VODI

Zdravstvene vlasti u teksaškom gradiću alarmirale stanovništvo zbog mikroba koji ‘izjeda mozak‘

Ilustracija
 Nikola Vilic/Cropix
Testovima je utvrđena prisutnost Naegleeria fowleri, opasne amebe koja izaziva teške i najčešće fatalne infekcije u mozgu

Stanovnici grada Lake Jackson u američkoj državi Teksas u panici su nakon što im je savjetovano da ne koriste vodu iz slavina zbog prisutnosti opasnog mikroba koji "izjeda mozak".

Testovima je utvrđena prisutnost Naegleeria fowleri, opasne amebe koja izaziva teške i najčešće fatalne infekcije u mozgu. Rijetki su zabilježeni slučajevi, od 2009. do 2018. u SAD-u ih je bilo svega 34, javlja BBC.

Lokalni dužnosnici potvrdili su prisutnost mikroba i rekli kako su u tijeku dezinfekcijske mjere, no nitko ne zna koliko će problem potrajati.

Osam teksaških naselja u petak je upozoreno da ne koriste vodu iz slavine, osim za ispiranje zahodskih školjki. Zabrana je u petak ukinuta za sva naselja osim Lake Jacksona, gradića od oko 27 tisuća stanovnika. Gradske vlasti upozorile su da su na mikrob posebno osjetljiva djeca, stariji i ljudi s narušenim imunološkim sustavom.

Ako već moraju koristiti vodu iz slavine, stanovnicima gradića savjetovano je da je obvezno prokuhaju prije konzumacije. Također, stanovnicima je rečeno da pod svaku cijenu izbjegavaju ulazak vode u nos ili usta prilikom tuširanja, sve dok se vodoopskrbni sustav ne dezinficira i dok testovi ne pokažu da je voda zdravstveno ispravna.

BBC objašnjava kako je do otkrića opasnog mikroba došlo nakon što je početkom rujna od infekcije preminuo šestogodišnjak. Mikrob se prirodno javlja u čistoj vodi te je prisutan diljem svijeta. Uobičajen tijek infekcije uključuje ulazak mikroba u organizam kroz nos, nakon čega putuje prema mozgu koji izjeda.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) objavio je kako se infekcije najčešće javljaju prilikom plivanja ili ronjenja u toplijim vodama. Oni su još istaknuli kako obično pijenje vode ne može dovesti do zaraze, kao i da se mikrob ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Zaraženi imaju simptome poput vrućice, mučnine i povraćanja, te utrnuća vrata i glavobolja, a smrt nastupa u roku od tjedan dana.

Isti mikrob ranije ove godine otkriven je na području Floride, a lokalne vlasti tada su građane savjetovali da izbjegavaju bilo kakav kontakt svog nosa s vodom iz slavine i drugih javnih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:41