OPASNI STAVOVI

Zdravstveni skandal: ‘Na našoj bebi će koristiti krv cijepljenih osoba, ne damo da ju operiraju!‘

Bolnica u Christchurchu

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia
Zdravstvena služba Novog Zelanda sada pokušava dobiti skrbništvo nad bebom kako bi nužno liječenje što prije započelo

Zdravstvena služba Novog Zelanda podnijela je sudski zahtjev za preuzimanjem skrbništva nad četveromjesečnom bebom čiji roditelji ne dopuštaju operaciju srca koja djetetu može spasiti život jer ne žele da se tijekom postupka koristi krv cijepljene osobe, piše Guardian.

Roditelji su o zdravstvenoj situaciji svog sina i svojim medicinskim preferencijama govorili u intervjuu s jednim istaknutim borcem protiv cijepljenja.

Roditelji, tako, kažu da njihova beba ima ozbiljno suženje plućne valvule i da mu je potrebna operacija ‘istoga trena‘, ali da su ‘izuzetno zabrinuti zbog krvi koju će liječnici koristiti‘ tijekom operacije.

‘Ne želimo krv koja je zaražena cijepljenjem‘, rekao je otac. ‘To je kraj razgovora, no slažemo se sa svime ostalim što liječnici žele učiniti.‘

Utvrđeno je da su cjepiva protiv Covida-19 iznimno sigurna i učinkovita u sprječavanju razvoja teškog oblika bolesti i smrti, a cijepljeni su milijuni ljudi diljem svijeta.

Prema službi za transfuziju, NZ Blood, svako cjepivo protiv Covid-19 u krvi se razgrađuje ubrzo nakon primljene injekcije.

Dr. Mike Shepard, privremeni direktor zdravstvene službe Aucklanda, Te Whatu Ora, rekao je da je svjestan da kod roditelja koji imaju bolesno dijete i donose odluke o njegovom liječenju, to može izazvati zabrinutost.

Služba Te Whatu Ora je u ponedjeljak podnijela dokumente višem sudu u Aucklandu prema Zakonu o dječjoj skrbi. Zatraženo je da se roditeljima oduzme skrbništvo nad bebom kako bi se mogao dati pristanak za korištenje donirane krvi, izvijestio je NZ Herald.

‘Odluka o podnošenju zahtjeva sudu uvijek se donosi imajući na umu najbolje interese djeteta i nakon opsežnih razgovora s obitelji i zajednicom‘, rekao je Shepard. ‘S obzirom da je ovaj slučaj sada na sudu, neću dalje komentirati.‘

U srijedu su se obje stranke pojavile na sudu kako bi odredile datum ročišta, dok se skupina od 100 protivnika cijepljenja okupila ispred zgrade.

Odvjetnik Te Whatu Ora, Paul White, rekao je sudu da su medicinski stručnjaci rekli da bi u normalnim okolnostima liječenje djeteta s takvim stanjem započelo još prije nekoliko tjedana; dok je odvjetnica roditelja Sue Gray - još jedna istaknuta borkinja protiv cijepljenja - rekla da roditelji za svoje dijete žele bolju skrb od one koju država nudi.

‘Budući da moje klijente označavaju kao teoretičare zavjere, njihov stav je da se sve što moji klijenti kažu može ignorirati‘, rekla je.

NZ Blood je rekao: ‘Sva donirana krv filtrira se tijekom obrade, tako da bilo kakve količine cjepiva u tragovima koje još uvijek mogu biti prisutne ne predstavljaju rizik za primatelje. Ne odvajamo niti označavamo krv na temelju cijepnog statusa darivatelja.‘

Dodali su da nema dokaza da je prethodno cijepljenje utjecalo na kvalitetu krvi koja se koristi u transfuziji.

Profesorica bioetike na Sveučilištu Otago, Josephine Johnstone, rekla je da se vrlo rijetko događa da slučaj poput ovoga stigne ovako daleko. Slučaj je uznemirujuć za sve uključene, dodala je, jer postoji značajno neslaganje između roditelja i zdravstvenih timova, koji i jedni i drugi pokušavali djelovati u najboljem interesu djeteta.

‘Roditelji imaju velike ovlasti u odlučivanju o životu svog djeteta - postoji velika zona diskrecije za roditelje u donošenju odluka, uključujući i medicinske probleme‘, rekao je Johnstone.

‘Ali i to ima svoje granice, a ovo je jedan od onih tragičnih slučajeva gdje postavljanje granica ima ozbiljne posljedice na život i smrt.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2023 18:39