SAVJETI EKSPERATA

ŽELITE RAVAN TRBUH? ONDA IZBJEGAVAJTE OVU HRANU Vodeća nutricionistica savjetuje kojih se namirnica treba kloniti za savršene trbušnjake

 Tetra Images / Profimedia

Stručnjaci kažu da bez obzira na redovne vježbe i zdravu prehranu, ravan trbuh nikad nećete moći postići ako jedete pogrešnu hranu.

Vodeća nutricionistica u Londonu, Rhiannon Lambert, tvrdi da neku hranu doista treba izbjegavati žele li se postići pločice na trbuhu. I dok vas možda neće iznenaditi da se na tom popisu nalazi brza hrana i gazirana pića, neke namirnice nikad ne biste stavili u tu kategoriju, piše Daily Mail.

Leća

Hrana bogata vlaknima napuhava, kaže Rhiannon, zbog čega je i dospjela na ovaj popis. Međutim, dodaje da svijetlije vrste leća sadrže manje vlakana te stoga manje i napuhavaju.

Mliječni proizvodi

Mliječni su proizvodi izvrstan izvor proteina i kalcija, no prema podacima Nacionalne knjižnice medicine SAD-a čak 65% svjetske populacije nema enzim laktazu koji je nužan za razgradnju laktoze. Ako se nalazite u toj kategoriji, problemi sa želucem i probavom mogli bi biti česti.

Jabuke

Osim što su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, fermentiraju u debelom crijevu što uzrokuje napuhnutost. Kuhana ili pečena jabuka je puno lakše probavljiva.

Sol

Sol se veže za vodu u tijelu i tako pomaže održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, no konzumacijom prerađenih namirnica ili presoljavanjem hrane, tijelo će početi zadržavati vodu.

Luk

Premda se inače ne jede u velikim količinama, također je jedan od glavnih uzročnika napuhnutosti.

Rhiannon Lambert savjetuje da se jede sva hrana uravnoteženo, no smatra da treba paziti na tri stvari želi li se izbjeći ili umanjiti napuhnutost:

  • Ne treba se prejesti
  • Konzumirajte probiotike
  • Provjerite jeste li alergični na neku hranu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:23