ZDRAVA PREHRANA

ŽELITE ŽIVJETI DUŽE? OKRENITE SE KA ISTOKU Zeleni čaj i sirova riba ključ su dugovječnosti

Ako ste u potrazi za ključem koji će vam otključati vrata dugog i zdravog života, čini se da će vam navike japanskih žena u tome pomoći.

Nova studija otkrila je da prehrana koja je bogata sirovom ribom i zelenim čajem osigurava dugovječnost.

Prehrana žena u velikoj Britaniji, kao i većini razvijenih zemalja zapadnog svijeta, temelji se na tjestenini i kruhu, te one u prosjeku žive 82,7 godina. Zahvaljujući zdravoj prehrani žene u Japanu žive prosječno 86,4 godine.

Istraživači Službe za nacionalnu statistiku procijenjuju da se upravo u promjeni prehrambenih navika nalazi potencijal za produživanje očekivanog životnog vijeka za žene u Velikoj Britaniji.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stručnjaci preporučuju upravo tradicionalni japanski jelovnik.

Japanska je prehrana bogata cjelovitim zrnjem, povrćem i sojom - a Japanke u prosijeku konzumiraju svakodnevno konzumiraju oko 25 posto manje kalorija od Britanki.

U prosjeku jedu tri riblja obroka tjedno, a porcije su im redovito manje.

Stručnjaci smatraju da čak i upotreba štapića usporava proces konzumiranja hrane, tako da tijelo dobije potrebno vrijeme za detekciju informacije da je unešena hrana - što u konačnici znači - manje unešene hrane po obroku.

Dobrobit zelenog čaja davno je prepoznata, a nova istraživanja potvrđuju da može biti koristan i za mozak.

Istraživači tvrde da zeleni čaj povećava kognitivne funkcije, a posebice memoriju. Također sugeriraju da se zeleni čaj može koristiti i kao dio terapije za oboljele od demecije i ostalih psihičkih bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:42